Zal cryptocurrency ooit mainstream worden?

Cryptocurrency was ooit een nicheconcept, maar is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Het trekt de aandacht van kleine beleggers, grote investeerders, technologieliefhebbers en financiële instellingen. Bitcoin werd vijftien jaar geleden geïntroduceerd, en sindsdien zijn er talloze alternatieve cryptocurrencies ontstaan met verschillende niveaus van acceptatie en succes. Anderzijds is deze vorm van betalen zeer beperkt. Je kunt er in België wettig gezien (ivm BTW en registratierechten) nog steeds geen auto of huis mee kopen, laat staan je belastingen betalen.

Terwijl we ons een weg banen naar 2024, rijzen de volgende vragen. Zal cryptocurrency de manier waarop we traditionele met financiën omgaan, veranderen? Of blijft het een nicheproduct, vooral geschikt voor transacties in het zwart en speculatieve investeringen? En welke rol spelen CBDC’s?

De opkomst van cryptocurrency

Cryptocurrency kwam op de voorgrond met de lancering van Bitcoin in 2009, met een gedecentraliseerd, peer-to-peer elektronisch cashsysteem. Blockchain-technologie, de onderliggende innovatie die cryptocurrencies ondersteunt, bracht een transparante en veilige methode voor het vastleggen van transacties met zich mee. Deze revolutionaire technologie is gebaseerd op een openbaar grootboek. Dit vermindert het risico op fraude en biedt een niet te manipuleren registratie van financiële transacties. Het werd op grote schaal geadopteerd voor investeerders, en werd een populair betaalmiddel bij enkele van de beste casino’s online.

Onzekerheid in regelgeving

Hoewel de cryptocurrency-markt aanzienlijke groei heeft doorgemaakt, zijn er aanzienlijke uitdagingen die moeten worden aangepakt voordat het echt gangbaar kan worden. Een van de belangrijkste obstakels is de onzekerheid omtrent regelgeving. Het ontbreken van een consistente regelgeving kan onzekerheid creëren, wat de algemene acceptatie ervan als geld belemmert. Anderzijds is deze grijze ruimte juist een van de dingen die sommigen het meest aanspreekt.

In België zien we bijvoorbeeld dat er geen specifieke wetgeving is over crypto, waardoor iedereen crypto’s mag kopen en verkopen. Hoewel het geen wettig betaalmiddel is, moet er soms wel belasting op betaald worden. Particulieren die cryptocurrencies houden als persoonlijk vermogen betalen enkel belasting bij het verkopen ervan voor fiatgeld. Transacties in crypto en het houden van crypto zijn belasting- en BTW-vrij. Wat dat betreft, zijn de regels hier duidelijk. 

Integratie in traditionele financiën

De integratie van cryptocurrencies in traditionele financiële systemen is een sleutelfactor bij het bepalen van hun mainstream succes. In de afgelopen jaren hebben grote financiële instellingen en bedrijven steeds meer interesse getoond in blockchain-technologie en cryptocurrencies. Sommigen zijn zelfs begonnen met het opnemen van deze digitale activa in hun bedrijfsvoering. Enkele Duitse banken hebben het afgelopen jaar een Bitcoin-wallet aan hun app toegevoegd en ook Nederlandse banken als ABN-AMRO en ING spelen met het idee.

CBDC’s als toekomst van de blockchain?

De introductie van door centrale banken uitgegeven digitale valuta’s (CBDC’s of central bank digital currencies) door verschillende landen wordt wellicht de belangrijkste stap naar de acceptatie van digitale valuta door mainstream financiële instellingen. CBDC’s maken gebruik van blockchain-technologie om een digitale vorm van de fiatvaluta van een land te creëren. Denk hierbij aan een Digitale Dollar, waarvoor het Amerikaanse Witte Huis al een omkadering voor ontworpen heeft. Maar ook de ECB ziet de mogelijkheden voor een Digitale Euro. Er zijn ondertussen 11 landen en territoria die CBDC’s hebben ingevoerd en er zijn 20 proefprojecten bezig.

Een dergelijke munt zou de voordelen van digitale transacties bieden, terwijl de steun van een centrale autoriteit behouden blijft. Anderzijds is het maar de vraag of deze munten vergelijkbaar zijn met de crypto’s die we kennen als investeringsproduct of voor meer anonieme transacties.

Total
0
Shares
Vorige
De 5 grootste britse kledingwebshops
closeup of hanged shirts on rack

De 5 grootste britse kledingwebshops

In de moderne wereld van online winkelen is het vinden van de perfecte outfit

Volgende
5 Redenen waarom je moet kiezen voor Refurbished iPhones

5 Redenen waarom je moet kiezen voor Refurbished iPhones

In de snel evoluerende wereld van technologie staan iPhones bekend om hun

Ook interessant