In deze blog gaan we het hebben over de 10 raarste fobieën die mensen kunnen hebben. Fobieën zijn intense (en onredelijke) angsten voor specifieke dingen, situaties of wezens. Sommige fobieën veelvoorkomend en heb je misschien zelf ook wel, zoals hoogtevrees of claustrofobie. Maar er zijn talloze angsten van mensen, die zowel minder bekend als erg vreemd zijn. Dus laten we eens kijken naar de top 10!
- Arachibutyrofobie – de angst voor pindakaas die aan je gehemelte blijft plakken.
Ja, serieus! Sommige mensen vinden het idee van kleverige pindakaas in hun mond zo eng dat ze het niet durven eten. - Ablutofobie – de angst voor het nemen van een douche of bad.
Deze fobie kan worden veroorzaakt door een traumatische ervaring, zoals uitglijden en vallen in de douche. Een aantal is ook bang voor water in het algemeen. Niet heel handig, in een land waar het gemiddeld 160 per jaar regent. - Genuphobia – de angst om te knielen.
Dit kan te maken hebben met een angst om te vallen of met een religieuze overtuiging, waarbij het knielen als onderwerping wordt gezien. - Turofobie – de angst voor kaas.
Het is geregeld zo dat deze fobie wordt veroorzaakt door de textuur, geur of smaak van kaas. Maar wie houdt er nu niet van kaas? De fobie zal met name bij onze noorderburen opvallen, waar bijna iedereen een kaaskop is. - Nomofobie – de angst om zonder mobiele telefoon te zijn.
Deze fobie komt steeds vaker voor nu we steeds meer afhankelijk zijn van onze smartphones. Veel tieners voelen zich compleet verloren en hulpeloos zonder hun telefoon. Probeer voor de lol eens een dag je telefoon aan de kant te leggen. Lukt het je met gemak of begint het overal te jeuken? - Hippopotomonstrosesquippedaliofobie – de angst voor lange woorden.
En ja, we weten dat deze naam niet echt helpt om de angst te verminderen. Mensen die lijden aan deze fobie zijn bang om lange woorden uit te spreken of te schrijven, omdat ze bang zijn dat ze het fout zullen doen. - Allodoxafobie – de angst om een verkeerd standpunt in te nemen.
Personen met deze fobie zijn bang om iets verkeerds te zeggen of om kritiek te krijgen op hun mening. Een gebrek aan zelfvertrouwen en vermijdingsgedrag zijn hiervan belangrijke voorbeelden. - Triskaidekafobie – de angst voor het getal 13.
Het getal 13 brengt ongeluk. Vrijdag de 13e is geen fraaie dag om op te staan. Grappig is dat de dertiende verdiepingen in gebouwen wordt overgeslagen. Zo hoeft niemand op deze ongelukkige (snap je ‘m?) verdieping te verblijven. - Ombrofobie – de angst voor regen.
Vaak het resultaat van een algemene angst om nat te worden. In sommige gevallen kan het een angst zijn voor de donder en bliksem die vaak gepaard gaan met zware regenval. - Coulrofobie – de angst voor clowns. Dit is waarschijnlijk een van de meest bekende fobieën op deze lijst. Hoewel ze niet altijd kwaad willen doen, associeren vele clowns met horror. Denk aan de films It en Fear of clowns.
Fobie oplopen
Maar hoe lopen al deze mensen nou een fobie op? Sommige fobieën kunnen worden veroorzaakt door een traumatische ervaring, zoals een enge ontmoeting met een dier of een ongeval dat plaatsvond in een bepaalde omgeving. Stel je voor: je wordt aangevallen door een hond in een situatie waarin je niks verkeerds deed. De mogelijkheid bestaat dat je een fobie voor honden ontwikkelt.
Andere fobieën kunnen worden aangewakkerd door observatie of door verhalen van anderen. Als iemand bijvoorbeeld opgroeit in een omgeving waarin veel mensen bang zijn voor spinnen, kan die persoon die angst overnemen. Dat kan zelfs als hij of zij nooit een negatieve ervaring met spinnen heeft gehad.
Genetische factoren kunnen eveneens een rol spelen bij het ontwikkelen van fobieën. Een aantal individuen heeft van nature een meer angstige persoonlijkheid en is daardoor gevoeliger voor het ontwikkelen van fobieën.
Maar niet iedereen die een traumatische ervaring heeft gehad, ontwikkelt automatisch een fobie. Er kunnen verschillende factoren zijn die bijdragen aan het ontstaan van een fobie en het is nog niet volledig begrepen waarom sommige mensen kwetsbaarder zijn dan anderen.
Het goede nieuws is dat fobieën vaak goed kunnen worden behandeld. Door middel van therapie en andere behandelingen kunnen mensen leren omgaan met hun angsten en hun kwaliteit van leven verbeteren. Dus ook mensen met hippopotomonstrosesquippedaliofobie, kunnen strak gerust de krant open slaan.
Fobie behandelen
Zoals gezegd kan je fobie worden behandelt. Het is niks om je voor te schamen en je helpt jezelf er alleen maar mee. De belangrijkste tip die we je kunnen meegeven is om een professional in te schakelen. Je zal zien dat het een verademing is voor je geest.
Eén van de meest effectieve behandelingen is cognitieve gedragstherapie (CGT), waarbij de je leert om om je gedachten en gedragingen te veranderen. In CGT leer je angstige gedachten en gevoelens te identificeren en te vervangen door meer realistische en positieve gedachten.
Vervolgens word je blootgesteld aan de situatie of het object waarvoor je angstig bent, in een gecontroleerde omgeving en onder begeleiding van een therapeut. Dit wordt blootstellingstherapie genoemd en het helpt jou om te wennen aan de angstige situatie en om te leren dat deze niet gevaarlijk is.
Conclusie
Dus dat waren de 10 raarste fobieën die mensen kunnen hebben. Van de angst voor bananen tot de angst voor lange woorden; het is verbazingwekkend hoe onze geest ons soms kan verrassen.
Hoewel sommige van deze fobieën misschien grappig lijken, is het belangrijk om te onthouden dat fobieën vaak een zeer reële en serieuze impact hebben op de levens van mensen. Het kan hen belemmeren in het dagelijks leven en hun vermogen om bepaalde situaties aan te gaan, beperken.
Gelukkig zijn er effectieve behandelingen beschikbaar voor fobieën, zoals cognitieve gedragstherapie. Als je zelf worstelt met een fobie, weet dat je niet alleen bent en dat er professionele hulp beschikbaar is.
Laten we dus proberen onze geest open te houden en begripvol te zijn voor de verschillende manieren waarop mensen zich voelen en reageren op de wereld om ons heen, zelfs als dat soms misschien een beetje vreemd lijkt.