Werk je met verschillende systemen en manuele methoden? Dan kan het beheren van productieprocessen een uitdagende en tijdrovende klus zijn. Door je productieprocessen te centraliseren verbeter je je efficiëntie en krijg je een helder overzicht. Ontdek hoe je dit aanpakt.
Een centraal systeem voor al je productieprocessen
Heeft jouw organisatie alle productieprocessen samengebracht in één duidelijk en toegankelijk systeem? Dan heb je onmiddellijk maximaal zicht op al je inefficiënties. Dit kan variëren van het plannen van productieorders en het beheren van grondstoffen tot het volgen van voortgang en het optimaliseren van workflows. Deze productiesoftware is altijd bedoeld om te zorgen voor een vloeiende en efficiënte werking. Manuele handelingen minimaliseer je en processen worden helderder in beeld gebracht.
De voordelen van productiesoftware
Heb je een duidelijk overzicht van al je productieprocessen? Dan profiteer je direct van verschillende voordelen. Zo bespaar je veel tijd doordat je geen informatie meer uit verschillende bronnen hoeft te halen. Je vermindert de kans op fouten doordat je alle gegevens centraal opslaat en analyseert. En door alle live data krijg je in real-time inzicht in de voortgang en knelpunten. Dit helpt je om snel in te spelen op veranderingen en problemen.
Zo creëer je een overzicht van je productieprocessen
Wil je meer zicht op je productieprocessen en profiteren van alle voordelen, maar weet je niet waar te beginnen? Dan loont het om je transitie stap voor stap te doorlopen. Hoewel elke optimalisatie van productieprocessen er weer anders uitziet, zijn er toch een aantal overkoepelende stappen die je handvaten geven om je optimalisaties door te voeren.
Stap 1: Identificeer je processen
Begin met het in kaart brengen van al je productieprocessen binnen je organisatie. Denk hierbij aan het plannen van productieorders, stockbeheer, kwaliteitscontrole en distributie. Waar zitten de grootste knelpunten? En welke informatie heb je hiervoor nodig? Breng alles in kaart.
Stap 2: Kies de juiste tools
Bij het kiezen van de juiste productiesoftware is het belangrijk om te bepalen wat je precies nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een systeem nodig voor specifieke processen, zoals stockbeheer? Of zoek je net een geïntegreerde oplossing die alle processen samenbrengt? Een gespecialiseerde tool kan helpen bij het verbeteren van specifieke taken, zoals het beheren van grondstoffen. Maar een geïntegreerd systeem, zoals een ERP-systeem, kan je een compleet overzicht geven door alle data van verschillende processen samen te brengen. Dit helpt je om alles van planning tot productie en levering te coördineren.
Stap 3: Plan je implementatie
Voor een succesvolle implementatie van een geïntegreerd systeem is het essentieel om duidelijke doelstellingen en verwachtingen te bepalen. Stel prioriteiten vast en maak een gedetailleerde tijdslijn voor elke fase van de implementatie. Identificeer de nodige middelen, zoals personeel en budget, en werk deze uit in een gedetailleerd plan. Werk stap voor stap om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt.
Stap 4: Opleiding en ondersteuning
De implementatie van nieuwe productiesoftware vereist dat je medewerkers goed worden opgeleid. Zorg ervoor dat ze begrijpen waarom de verandering nodig is en wat het hen oplevert. Door medewerkers goed op te leiden en ondersteuning te bieden, vergroot je de kans dat het nieuwe systeem succesvol wordt ingevoerd en optimaal wordt benut.
ERP-systeem
Heb je al je productieprocessen geïntegreerd met een ERP-systeem? Dan kan je nieuwe proces er als volgt uitzien: De productieorder wordt automatisch geregistreerd in het ERP-systeem met alle nodige informatie. Het systeem controleert de stock en genereert automatisch een inkooporder. Het ERP-systeem controleert de beschikbaarheid van de middelen en je medewerkers.
Productiesoftware verzorgt automatisch de financiële administratie, zoals facturatie. Het systeem geeft orderpickers informatie om de bestelling te verzamelen en te verpakken. Tot slot worden alle verzenddocumenten opgesteld en wordt de bestelling verstuurd. Werk je zonder een geïntegreerd systeem? Dan zul je in de praktijk veel van deze stappen in aparte systemen verwerken, of zelfs manueel invoeren in programma’s zoals Excel. Dat kost je niet alleen extra tijd, het vergroot ook de kans op menselijke fouten.
Werk efficiënter met een geïntegreerd systeem
Een goed overzicht van je productieprocessen heeft een aanzienlijke impact op je bedrijf. Door je processen te centraliseren met een ERP-systeem, bespaar je tijd en verklein je de kans op fouten. Neem daarbij de tijd om de tool te vinden die perfect in jouw organisatie integreert.