Ben je stiekem ook altijd een beetje jaloers op tafelgenoten die kennis hebben van wijn? Wil jij op restaurant een goede wijn kiezen zonder door de mand te vallen? Dan is een basiscursus wijnproeven iets voor jou. Geen paniek, je hoeft er de deur niet voor uit. Ga aan de slag met onze stap-voor-stap beginnersgids en bestel volgende keer wijn als een echte pro!
Wijnproeven: een kunst
Hoewel wijnproeven op het eerste gezicht een beetje intimiderend lijkt, is het een leuke manier om meer te leren over wijn. En om je smaakvoorkeuren te ontdekken. Bij wijnproeven draait het om genieten van aroma’s, texturen en smaken. Ga aan de slag met onze tips en haal het meeste uit elke slok wijn!
Stap 1: kleur
Vooraleer je je lippen aan je glas Grand Cru mag zetten, moet je eerst kijken. Observeer goed de kleur van de wijn. Houd je glas tegen het licht en let op de helderheid en de kleur. Die vertelt je veel over de leeftijd van de wijn en de intensiteit van de smaak. Rode wijnen met een intensere kleur, zijn vaak voller van smaak. De helderheid van witte en roséwijnen duidt dan weer op kwaliteit en frisheid.
Stap 2: geur
Het aroma of de geur van de wijn is een essentieel onderdeel van het wijnproeven. Maak een draaiende beweging met je glas om de wijn te laten ademen. Inhaleer diep en snuif de primaire, secundaire en tertiaire aroma’s op. Probeer de geuren te herkennen.
Tip: Ruik twee tot drie keer. Bij elke keer ontdek je mogelijk nieuwe of andere geuren.
Stap 3: smaak
Het proeven van de wijn is de meest magische stap in het proces. Neem een kleine slok en laat de wijn in je mond walsen. Neem de smaak waar en let op de balans tussen zoet, zuur, zout en bitter. Nu je de wijn proeft vallen er misschien andere zaken op die je niet doorhad bij het ruiken.
Stap 4: analyse
Na het proeven kan je aan de slag met je analyse. Noteer je bevindingen. Welke aroma’s, geuren en smaken heb je ontdekt? Hoe zou je de textuur van de wijn omschrijven? Door je bevindingen neer te pennen kan je in de toekomst vergelijkingen maken tussen verschillende wijnen.
Tip: Wees specifiek. Analyseer je een Margaux wijn, schrijf dan niet enkel ‘fruitig’ maar kies voor ‘aroma’s van cassis’.