grandmother and a teenager having tea together

Alles over dagopvang

Dagopvangcentra en -programma’s zijn plekken waar oudere volwassenen veilig kunnen verblijven als ze overdag toezicht nodig hebben, of als ze behoefte hebben aan meer contact met andere mensen buiten hun huis. Deze programma’s zijn echt een geweldig initiatief, want ze zorgen ervoor dat ouderen eindelijk sociaal contact kunnen hebben, hun hersenen aan het werk kunnen zetten, kunnen bewegen en tevens gezond kunnen eten. Vaak komt er ook een stukje gezondheidszorg bij kijken. Vooral voor mensen die voor hun ouders zorgen, kan dagopvang zeer waardevol zijn. Ze hoeven namelijk even niet meer om te kijken naar de zorg die ze normaal bieden, en kunnen zo hun eigen ding doen, zoals met een gerust hart aan het werk gaan. Het punt is: je hoeft je even geen zorgen te maken over hun veiligheid en gezondheid.

Wat is dagopvang precies?

Dagopvang is voornamelijk voor ouderen die niet meer zelfstandig hun eigen ding kunnen doen, of waarbij zelfstandig leven steeds uitdagender wordt. Denk aan mensen met dementie of Alzheimer of andere gezondheidsproblemen. Wanneer je (bijna) niet zelfstandig kunt wonen, ontstaan er natuurlijk zorgen over hun veiligheid als ze alleen thuis zijn. Er zijn gelukkig genoeg jobs in de zorg, en bij een dagopvang staan er medewerkers klaar die de hele dag toezicht houden, en tevens zorgen voor activiteiten die goed voor hun mentale en geestelijke gezondheid zijn. Denk aan spelletjes die ouderen met elkaar kunnen doen, wat lichamelijke oefeningen en vaak zelf creatieve dingen zoals schilderen. Het doel is eigenlijk om ouderen te helpen die extra zorg kunnen gebruiken. Op deze manier krijgen familieleden de kans om even te rusten, te werken, en zich geen zorgen te maken over hun familieleden (wetende dat ze in goede handen zijn). 

De activiteiten

Over het algemeen kun je de hele werkweek terecht bij een dagopvang, vaak van maandag tot vrijdag. Er zijn ook diensten waarbij je in de avonden of weekenden terecht kan, maar dat is niet zo standaard. Het is altijd een goed idee om een goede keuze te maken wat betreft de dagopvang, aangezien sommige speciale diensten bieden die voor jou van toepassing kunnen zijn. Denk hierbij aan dagopvang, waarbij ook verpleegkundigen aanwezig zijn, of maatschappelijke werkers. Zij organiseren tevens verschillende activiteiten, zoals spelletjes (zoals kaarten en jeu de boule), knutselen, en spelletjes om geheugen te trainen. Maar ook maken ze eten, verzorgen ze eventueel de medicijnen en is er soms ruimte voor ergotherapie en andere oefeningen. Er zijn zelfs centra die je thuis op komen halen en ook weer thuis afzetten, aangezien reizen vaak niet meer zelfstandig kan en een grote uitdaging kan zijn. Al met al is dagopvang een serieuze hulp in het dagelijks leven van veel ouderen en nabije familieleden. 

Total
0
Shares
Vorige
Duurzame energie: hoe kies je een groene energieleverancier?
agriculture alternative energy clouds countryside

Duurzame energie: hoe kies je een groene energieleverancier?

Vandaag de dag speelt duurzame energie een steeds grotere rol binnen

Volgende
Werkzaam in de techwereld? Zo kom je tot rust na een lange dag werken
photo of female engineer working on her workspace

Werkzaam in de techwereld? Zo kom je tot rust na een lange dag werken

Als je een dag lang hebt gewerkt, is ontspannen het enige waar je aan denkt

Ook interessant