Drukwerk laten maken? Dit is waarom je bij voorkeur een pdf-bestand moet aanleveren!

Je hebt het vast wel eens zien staan in de specificaties voor het aanleveren van drukwerk: bij voorkeur een pdf-bestand aanleveren. Wat is dat eigenlijk precies voor bestand en waarom geven drukkerijen hier de voorkeur aan? Het antwoord op die vragen en een paar handige tips vind je hieronder.

Herkomst en betekenis

De naam pdf is een afkorting voor Portable Document File. Het bestandstype is ontwikkeld door softwareproducent Adobe, dat onder meer bekend is van applicaties voor grafische vormgeving. Vaak is het uiteindelijke printresultaat van documenten afhankelijk van de softwareversie en het type printer waarmee het document afgedrukt wordt. Als je bijvoorbeeld een document in te tekstverwerker Word zou opmaken, is de kans groot dat de lay-out er heel anders uitziet wanneer je het document bij iemand anders opent. Bij pdf heb je daar echter geen last van. Dit type document is zodanig opgebouwd, dat het printresultaat altijd exact hetzelfde is. Je krijgt dus echt wat je had bedoeld! Al sinds 1993 is pdf gangbaar binnen de grafische branche en sinds 2008 heeft het bestandstype een ISO-standaard.

Toepassing

Tegenwoordig beschikken veel applicaties over de mogelijkheid om het gemaakte ontwerp te exporteren naar een pdf-bestand. Vraag jij je wel eens af: Waar kan ik zelf stickers maken? Dan is het antwoord eigenlijk heel simpel: het ontwerp maak je gewoon thuis op je eigen computer! Download bijvoorbeeld de gratis applicatie Paint.net en ga aan de slag. Je hebt er wel wat oefening voor nodig om tot een bevredigend eindresultaat te komen, maar je zult gaandeweg merken dat je hiermee al heel goed in staat bent om je eigen stickers te ontwerpen. Standaard kan dit programma niet exporteren naar pdf, maar hiervoor is een aanvullende plug-in beschikbaar. Tevreden over het eindresultaat? Dan kun je de stickers laten printen en klaar ben je!

Afsnede

Bij het zelf maken van je eigen drukwerkontwerpen is wel van belang dat je de ‘spelregels’ van de grafische sector volgt. Jouw ontwerp moet bijvoorbeeld een zogenoemde afsnede (ook wel afloop genoemd) bevatten. Vooral als je online flyers drukken laat, is dit zeer van belang. Met de afsnede wordt de rand bedoeld die uiteindelijk door de drukkerij weggesneden wordt. Als je ontwerp niet rondom een afsnede bevat, loop je het risico dat er witranden zichtbaar blijven. Daardoor zit het uiteindelijke resultaat er natuurlijk veel minder mooi uit.

Total
0
Shares
Vorige
Welk doel lenen de meeste mensen geld voor?

Welk doel lenen de meeste mensen geld voor?

Geld lenen is voor veel mensen een gevoelig onderwerp, maar ook een

Volgende
7 Praktische tips om jouw huis warm en knus te houden deze winter

7 Praktische tips om jouw huis warm en knus te houden deze winter

De winter staat voor de deur, en terwijl de dagen korter worden en de

Ook interessant