Pijn tussen schouderbladen longen

Leven met pijn is ontzettend vervelend. Waarschijnlijk heeft het invloed op de uitvoering van dagelijkse bezigheden en is het iets waar je graag vanaf wil. Een voorbeeld van pijn is pijn tussen je schouderbladen.

In sommige gevallen houdt die pijn tussen je schouderbladen verband met je longen. In deze blog lees je over de connectie tussen de twee en, afhankelijk van de oorzaak, wat je er tegen zou kunnen doen. Wees je ervan bewust dat het noodzakelijk is dat er iets tegen de pijn wordt gedaan. Raadpleeg daarom altijd een arts wanneer de pijn erger wordt, ondraaglijk is of steeds terugkeert. Zij kunnen je met meer zekerheid vertellen wat er aan de hand is. Bovendien krijg je het juiste advies mee voor het verhelpen ervan, in plaats van dat je iets zelf gaat uitproberen.

Anatomie

Voor we beginnen met het leggen van het verband, is het interessant om te bekijken hoe de longen en schouderbladen in elkaar zitten. Of wel, je leert de basis over de anatomie van de twee delen uit je lichaam.

 • Schouderbladen
  De schouderbladen zijn platte driehoekige botten aan de achterkant van de schouders. Ze spelen een belangrijke rol bij het stabiliseren van de schoudergewrichten en het mogelijk maken van verschillende bewegingen van de armen. Zonder schouderbladen kan je weinig, maar je schouderbladen kunnen ook weinig zonder de spieren en gewrichten eromheen.
 • Longen
  Je longen zijn vitale organen, verantwoordelijk voor de ademhaling en het transport van zuurstof naar het bloed. Vitale organen betekent dat je zonder (de werking van) je longen niet in leven kan blijven. Andere vitale organen zijn je hersenen, het hart, de nieren en de lever.

Het verband tussen schouderbladen en longen

De schouderbladen zijn niet direct verbonden met de longen, maar ze spelen wel een rol bij de ademhaling. De spieren rondom de schouderbladen helpen bij het optillen en uitzetten van de ribbenkast tijdens het inademen. De longen krijgen ruimte om zich te vullen met lucht. De spieren worden als vanzelfsprekend zwaarder belast als iemand een borstademhaling hanteert.

Pijn tussen de schouderbladen

Dat je pijn de schouderbladen ervaart, kan door verschillende oorzaken komen. Een oorzaak die vaak voorkomt is het aanhouden van een verkeerde houding. Echter zijn er ook gezondheidsspecialisten die hier niet mee eens zijn. Ze stellen bijvoorbeeld de vraag waarom zoveel mensen met een verkeerde houding die pijn niet ervaren. Volgens hen is stress hier de achterliggende oorzaak van. Andere mogelijke oorzaken van pijn tussen de schouderbladen zijn:

 • hartproblemen (hartritmestoornis, zwak hart, etc.)
 • ziekte van Bechterew
 • tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen
 • botbreuk (ook in omliggende botten)
 • afwijkende wervelkolom
 • spieren (overbelasting of spierverrekkingen)
 • en ga zo maar door.

Vanwege de complexiteit van het achterhalen van de oorzaak van de pijn, is het verstandig een arts te informeren. Misschien heb je zelf al wel een idee, maar bij de arts kunnen je vermoedens worden bevestigt of ontkracht.

Pijn tussen je schouderbladen door je longen

Longaandoeningen zoals longontsteking, pleuritis (ontsteking van het borstvlies), longembolie, longvliesontsteking en astma kunnen pijn veroorzaken die uitstraalt naar het gebied tussen de schouderbladen. Deze aandoeningen kunnen gepaard gaan met symptomen zoals kortademigheid, hoesten, koorts en vermoeidheid.

Je las in de laatste regel misschien al wel dat de pijn in de schouderbladen een gevolg zijn van een longaandoening. Met andere woorden, het is door de gevolgen van de longaandoening, leiden op zichzelf tot pijn tussen je schouderbladen. Dat is natuurlijk ook vrij logisch, als je je beseft dat je bij hoesten ontzettend veel spieren aanspant. Ook de spieren rondom je schouderbladen worden belast.

Diagnose en behandeling

Als je last hebt van aanhoudende pijn tussen de schouderbladen, is het belangrijk om een medisch onderzoek te ondergaan. Je arts kan dan diagnostische tests uitvoeren. Voorbeelden hiervan zijn een röntgenfoto, een CT-scan of een longfunctietest. De behandeling zal afhangen van de onderliggende oorzaak, maar kan medicatie, fysiotherapie, chirurgie of andere interventies omvatten.

Afhankelijk van de ernst van de oorzaak, zal er ook een bepaalde urgentie op de behandeling komen te liggen. Is het bijvoorbeeld veroorzaakt door stress, dan zal het belang wat minder groot zijn dan dat het door een probleem in je longen wordt komt. Het klinkt misschien wat oneerlijk, maar ergens moeten dat soort grenzen worden getrokken.

Preventie en zelfzorg

Natuurlijk is er in veel gevallen ook zelf iets te doen aan de oorzaak, of in ieder geval, je kan vaak bijdragen aan het optimaliseren van het proces. Denk aan:

 • Regelmatige controle als je weet dat een bepaalde ziekte in de familie zit. De kans is groot dat het erfelijk is en daarmee bestaat er een kans dat jij het ook met je meedraagt. Er wordt niet voor niets gezegd dat voorkomen beter is dan genezen, toch?
 • Hanteer te allen tijde een gezonde levensstijl. Dat houdt niet in dat je gelijk van allerlei voedingsstoffen moet afzweren, maar bedenkt dat het beter is dat je enkele dingen met mate eet. Dus, niet elke dag naar de grote, gele M of een snackje uit de frituur.
 • Bij die levensstijl hoort natuurlijk ook voldoende beweging. Al met een half uur wandelen per dag geeft je een boost aan je conditie. Vanaf daar kan je het langzaam opbouwen naar steeds iets meer beweging. Een gezond lichaam draagt zeker bij bij het behoud van een gezond lichaam.

Verder is het raadzaam een balans te vinden in alle bovenstaande zaken. Zo voorkom je dat je je lichaam alsnog overbelast en daarvan de nadelen van zal ondervinden.

Conclusie

Pijn tussen de schouderbladen kan een symptoom zijn van verschillende onderliggende aandoeningen, waaronder problemen met de longen. Gezien het dan gaat om een probleem met een van je vitale organen, is het zaak direct actie te ondernemen. Zonder je longen kan je namelijk niet leven. De pijn in de schouderbladen is een gevolg van iets anders en ontstaat eigenlijk niet out of the blue. Om te voorkomen dat je überhaupt met dit soort problemen te maken krijgt, is het van groot belang een gezonde levensstijl, met genoeg lichaamsbeweging, te hanteren.

Total
0
Shares
Vorige
Waar moet je op letten als je een nieuwe keuken koopt?

Waar moet je op letten als je een nieuwe keuken koopt?

Het kopen van een nieuwe keuken is een belangrijke investering

Volgende
Waar worden Percentielscores voor gebruikt?

Waar worden Percentielscores voor gebruikt?

Percentielscores zijn een belangrijk meetinstrument dat wordt gebruikt in

Ook interessant