Hoe kies je de juiste ledstrip?

Ledverlichting heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege de vele voordelen die het biedt, zoals energie-efficiëntie en duurzaamheid. Een populaire vorm van ledverlichting is de ledstrip, die gebruikt kan worden voor decoratieve en functionele doeleinden.

Wat is een ledstrip?

Een ledstrip is een flexibele printplaat met daarop meerdere ledlampjes achter elkaar gemonteerd. Deze ledlampjes kunnen in verschillende kleuren en helderheden verkrijgbaar zijn. Ledstrips worden vaak verkocht op rollen van een bepaalde lengte, waarbij elke meter voorzien is van een specifiek aantal leds.

Soorten ledstrips

Er zijn verschillende soorten ledstrips beschikbaar op de markt. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Enkele kleur: Deze ledstrips hebben één kleur, zoals wit, rood, groen of blauw.
 • RGB: RGB-ledstrips zijn voorzien van leds in de kleuren rood, groen en blauw. Door deze kleuren te mengen, kunnen verschillende kleureffecten worden gecreëerd.
 • RGBW: Dit zijn ledstrips met zowel RGB-leds als witte leds. Hiermee kunnen zowel kleureffecten als zuiver wit licht worden geproduceerd.
 • Digitale ledstrips: Deze ledstrips kunnen individueel aangestuurd worden, waardoor complexe lichtshows en patronen mogelijk zijn.

Het belang van het aantal leds per meter

Het aantal leds per meter op een ledstrip is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste ledstrip voor jouw toepassing. Het bepaalt namelijk de lichtintensiteit en gelijkmatigheid van de verlichting. Hoe meer leds per meter, hoe helderder en gelijkmatiger het licht zal zijn.

Hoeveel leds per meter heb je nodig?

Het aantal leds per meter dat je nodig hebt, hangt af van de gewenste lichtopbrengst en de toepassing van de ledstrip. Voor algemene sfeerverlichting wordt vaak een ledstrip met een lagere dichtheid aanbevolen, bijvoorbeeld 30-60 leds per meter. Als je echter een feller licht nodig hebt, zoals bij functionele verlichting of accentverlichting, kun je beter kiezen voor een ledstrip met een hogere dichtheid, zoals 120-240 leds per meter.

Verschillende toepassingen van ledstrips

Ledstrips kunnen op vele manieren worden toegepast. Enkele voorbeelden zijn:

 • Decoratieve verlichting in huis, zoals onder keukenkastjes, in vitrinekasten of langs traptreden.
 • Sfeerverlichting in restaurants, bars en hotels.
 • Functionele verlichting in kantoren, werkplaatsen of winkels.
 • Accentverlichting om bepaalde objecten of architecturale kenmerken te benadrukken.
 • Verlichting in voertuigen, zoals auto’s, boten of campers.

Hoe de juiste ledstrip kiezen?

Bij het kiezen van de juiste ledstrip is het belangrijk om niet alleen te letten op het aantal leds per meter, maar ook op andere factoren zoals de IP-classificatie (bescherming tegen vocht en stof), de kleurtemperatuur (warm wit, koud wit, etc.) en de lengte van de ledstrip. Daarnaast is het handig om te controleren of de ledstrip dimbaar is en welke voeding er nodig is.

Installatie en gebruik van ledstrips

Het installeren van een ledstrip is over het algemeen vrij eenvoudig. Ledstrips worden meestal geleverd met een zelfklevende achterkant, waardoor ze gemakkelijk op een schoon en droog oppervlak kunnen worden bevestigd. Het is echter belangrijk om de installatie-instructies van de fabrikant te volgen en ervoor te zorgen dat de ledstrip correct wordt aangesloten op een geschikte voeding.

Na de installatie kunnen ledstrips worden bediend met behulp van een led-controller, afstandsbediening of een domoticasysteem, afhankelijk van het type ledstrip.

Tips voor het onderhoud van ledstrips

Om de levensduur en prestaties van je ledstrip te optimaliseren, zijn hier enkele handige tips voor het onderhoud:

 • Houd de ledstrip schoon en stofvrij.
 • Voorkom overmatige blootstelling aan vocht.
 • Controleer regelmatig de aansluitingen en bedrading.
 • Schakel de ledstrip uit wanneer deze niet in gebruik is om energie te besparen.
 • Raadpleeg de handleiding van de fabrikant voor specifieke onderhoudsinstructies.
Total
0
Shares
Vorige
Wat kunnen hormonale veranderingen teweeg brengen?

Wat kunnen hormonale veranderingen teweeg brengen?

Hormonen spelen een cruciale rol in het reguleren van verschillende

Volgende
Wat is het etiquette omtrent digitaal communiceren?

Wat is het etiquette omtrent digitaal communiceren?

Digitaal communiceren is tegenwoordig een integraal onderdeel van ons dagelijks

Ook interessant