Wat is het etiquette omtrent digitaal communiceren?

Digitaal communiceren is tegenwoordig een integraal onderdeel van ons dagelijks leven. Of het nu gaat om e-mails, tekstberichten, sociale media of videoconferenties, de manier waarop we met elkaar communiceren is drastisch veranderd. Met deze veranderingen komt ook de behoefte aan passend etiquette om ervoor te zorgen dat we op een respectvolle en effectieve manier met anderen communiceren. In dit artikel zullen we de essentiële richtlijnen bespreken voor het digitaal communiceren met goede etiquette.

1. Wat is digitaal communiceren?

Digitaal communiceren verwijst naar elke vorm van communicatie die plaatsvindt via elektronische apparaten en internet. Dit omvat e-mails, tekstberichten, instant messaging, videoconferenties, sociale media, en meer. Het biedt ons de mogelijkheid om snel en efficiënt met anderen te communiceren, ongeacht de afstand tussen ons.

2. Het belang van etiquette bij digitaal communiceren

Etiquette bij digitaal communiceren is essentieel om respectvolle en duidelijke communicatie te waarborgen. Goede etiquette bevordert effectieve interacties en voorkomt misverstanden of beledigingen. Het helpt ook om een professionele en betrouwbare indruk achter te laten, vooral in zakelijke omgevingen.

3. Professioneel digitaal communiceren

3.1 Het gebruik van professionele taal

Bij professioneel digitaal communiceren is het belangrijk om correcte grammatica, spelling en interpunctie te gebruiken. Vermijd informele afkortingen en gebruik volledige zinnen om je boodschap duidelijk over te brengen. Houd rekening met de toon van je bericht en pas deze aan op basis van de ontvanger en de context.

3.2 Etiquette op de werkplek

Op de werkplek gelden specifieke etiquetteregels voor digitaal communiceren. Stuur bijvoorbeeld geen ongepaste of persoonlijke berichten naar collega’s en gebruik de juiste kanalen voor professionele communicatie. Wees ook beleefd en respectvol in e-mails en vermijd het gebruik van overdreven hoofdletters of uitroeptekens, omdat deze als agressief kunnen worden opgevat.Benieuwd wat je moet sturen als iemand niet reageert? Bekijk dan de blog van Techguide voor richtlijnen.

4. Persoonlijk digitaal communiceren

4.1 Respectvolle toon en taalgebruik

Bij persoonlijk digitaal communiceren is het belangrijk om een respectvolle toon te hanteren. Vermijd beledigende of kwetsende opmerkingen en wees bewust van de impact van je woorden op anderen. Houd er ook rekening mee dat non-verbale cues, zoals lichaamstaal en intonatie, niet zichtbaar zijn in digitale communicatie. Wees daarom extra duidelijk en zorg ervoor dat je boodschap correct wordt begrepen.

4.2 Privacy en vertrouwelijkheid

Respecteer de privacy en vertrouwelijkheid van anderen bij persoonlijke digitaal communiceren. Deel geen vertrouwelijke informatie zonder toestemming en vermijd het doorsturen van privégesprekken of -inhoud zonder toestemming van de betrokkenen. Wees ook voorzichtig bij het delen van persoonlijke gegevens en vermijd het plaatsen van gevoelige informatie op openbare platforms.

4.3 Emoticons en emoji’s

Emoticons en emoji’s kunnen een leuke en expressieve toevoeging zijn aan digitale communicatie. Ze kunnen helpen om de toon en intentie van je bericht duidelijker over te brengen. Wees echter voorzichtig bij het gebruik ervan, vooral in professionele contexten. Overmatig gebruik van emoticons en emoji’s kan onprofessioneel overkomen en afleiden van de inhoud van je boodschap.

5. Sociale media etiquette

5.1 Wees bewust van je publiek

Bij het gebruik van sociale media is het belangrijk om bewust te zijn van je publiek. Denk na over wie je bericht kan lezen voordat je iets post. Vermijd het delen van controversiële of beledigende inhoud die anderen kan kwetsen. Houd ook rekening met de privacy-instellingen van je accounts en pas deze aan op basis van je comfortniveau met het delen van informatie.

5.2 Vermijd overmatig delen en over-posting

Hoewel sociale media bedoeld zijn om te delen, is het belangrijk om niet te overdrijven. Overmatig delen van berichten kan als spam worden ervaren en je volgers of vrienden overweldigen. Houd een evenwichtige benadering aan en deel alleen relevante en waardevolle inhoud.

5.3 Reageren op sociale media

Wanneer je reageert op berichten of opmerkingen op sociale media, wees dan beleefd en respectvol, zelfs als je het niet eens bent met de andere persoon. Vermijd het gebruik van kwetsende taal of het starten van onnodige discussies. Wees bereid om te luisteren en open te staan voor andere standpunten.

6. Videoconferentie etiquette

6.1 Voorbereiding en technische aspecten

Bij videoconferenties is het belangrijk om je voor te bereiden en ervoor te zorgen dat je de benodigde technische middelen hebt. Test je microfoon, camera en internetverbinding voordat de vergadering begint. Zorg ook voor een rustige en goed verlichte omgeving om afleidingen te minimaliseren.

6.2 De juiste houding en gedrag

Tijdens een videoconferentie is het belangrijk om een professionele houding aan te nemen. Kleed je gepast voor de gelegenheid en zorg voor een rechte houding. Kijk recht in de camera wanneer je praat, in plaats van naar jezelf op het scherm te kijken. Wees ook attent en luister naar andere deelnemers zonder ze te onderbreken.

6.3 Respect voor sprekers en deelnemers

Toon respect voor sprekers en andere deelnemers tijdens een videoconferentie. Dempt je microfoon wanneer je niet praat om achtergrondgeluiden te voorkomen. Wacht op je beurt om te spreken en vermijd het praten door anderen heen. Luister actief en stel vragen wanneer dat passend is.

7. De do’s en don’ts van digitaal communiceren

7.1 Do’s

 • Gebruik correcte grammatica en spelling.
 • Wees respectvol en beleefd.
 • Wees duidelijk en beknopt.
 • Denk na over je publiek.
 • Bescherm de privacy en vertrouwelijkheid.
 • Wees attent en luister actief.
 • Test je technische middelen vooraf.

7.2 Don’ts

 • Stuur geen beledigende of kwetsende berichten.
 • Deel geen vertrouwelijke informatie zonder toestemming.
 • Overdrijf niet met het gebruik van emoticons en emoji’s.
 • Plaats geen controversiële inhoud op sociale media.
 • Over-post niet en deel geen overmatige berichten.
 • Onderbreek anderen niet tijdens videoconferenties.
 • Wees niet onvoorbereid voor een videoconferentie.

8. Het belang van goed digitaal communicatie-etiquette

Goede digitaal communicatie-etiquette is essentieel voor het bevorderen van respectvolle en effectieve communicatie. Het draagt bij aan positieve relaties, zowel op persoonlijk als professioneel gebied. Door aandacht te besteden aan je digitale communicatiegedrag kun je jezelf presenteren als een betrouwbare en respectvolle gesprekspartner.

Total
0
Shares
Vorige
Hoe kies je de juiste ledstrip?

Hoe kies je de juiste ledstrip?

Ledverlichting heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege de

Volgende
Wat is beter voor de wasmachine? Vloeibaar wasmiddel of poeder?

Wat is beter voor de wasmachine? Vloeibaar wasmiddel of poeder?

De keuze tussen vloeibaar wasmiddel en poeder voor de wasmachine kan soms

Ook interessant