stainless faucet

Leven met waterallergie: begrijpen van symptomen, oorzaken en behandelingsopties

Waterallergie, ook wel aquagenic urticaria genoemd, is een zeldzame aandoening waarbij iemand huidreacties krijgt na contact met water, ongeacht de temperatuur of chemische samenstelling ervan. Deze reacties kunnen variëren van milde jeuk tot ernstige huiduitslag en zwelling. Hoewel de exacte oorzaak van waterallergie nog onbekend is, wordt gedacht dat het een auto-immuunreactie is waarbij het lichaam antilichamen aanmaakt tegen een specifieke eiwitcomponent in de huid.

Symptomen van waterallergie

De symptomen van waterallergie kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen afhankelijk zijn van de hoeveelheid water die in contact komt met de huid. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Huiduitslag (urticaria)
 • Jeuk
 • Zwelling
 • Rode vlekken op de huid
 • Blaasjes
 • Pijn of branderig gevoel Deze symptomen kunnen optreden binnen enkele minuten tot enkele uren na contact met water en kunnen enkele uren tot enkele dagen duren.

Oorzaken van waterallergie

De oorzaak van waterallergie is nog niet volledig begrepen, maar er wordt gedacht dat het een auto-immuunreactie is waarbij het lichaam antilichamen aanmaakt tegen een specifieke eiwitcomponent in de huid. Sommige onderzoekers geloven dat de aandoening verband houdt met een defect in de huidbarrière, waardoor de huid gevoeliger is voor irritatie door water.

Risicofactoren voor waterallergie

 • Vrouwen zijn vaker getroffen door waterallergie dan mannen.
 • De aandoening komt vaker voor bij mensen met een voorgeschiedenis van allergische aandoeningen, zoals eczeem of hooikoorts.
 • Roken en blootstelling aan UV-straling kunnen de symptomen van waterallergie verergeren.

Diagnose van waterallergie

De diagnose van waterallergie wordt vaak gesteld op basis van de symptomen en de geschiedenis van de patiënt. De arts kan ook een huidtest uitvoeren, zoals een intracutane test, om de reactie van de huid op water te evalueren.

Behandeling van waterallergie

Er is geen specifieke behandeling voor waterallergie, maar er zijn wel manieren om de symptomen te verminderen.

 • Het vermijden van contact met water is de beste manier om symptomen te voorkomen.
 • Gebruik van antihistaminica, zoals cetirizine of loratadine, kan helpen om symptomen van huiduitslag en jeuk te verminderen.
 • Topische corticosteroïden, zoals hydrocortisoncrème, kunnen ook worden gebruikt om symptomen te verminderen.
 • Phototherapie, waarbij de huid wordt blootgesteld aan UV-licht, kan sommige patiënten helpen om symptomen te verminderen.

Preventie van waterallergie

Aangezien de oorzaak van waterallergie nog niet volledig begrepen is, is het moeilijk om de aandoening volledig te voorkomen. Maar er zijn wel manieren om de symptomen te verminderen:

Vermijd contact met water zo veel mogelijk.

Gebruik een waterdichte barrièrecrème om de huid te beschermen tegen water.

Gebruik milde, pH-neutrale zeep en vermijd het gebruik van parfums of andere irriterende stoffen in bad- of doucheproducten.

Gebruik airconditioning of verkoeling om de huid te koelen na blootstelling aan water.

Waterallergie is een zeldzame aandoening waarbij iemand huidreacties krijgt na contact met water. Hoewel de exacte oorzaak nog onbekend is, wordt gedacht dat het een auto-immuunreactie is. Symptomen van waterallergie kunnen variëren van milde jeuk tot ernstige huiduitslag en zwelling. Er is geen specifieke behandeling voor waterallergie, maar er zijn wel manieren om de symptomen te verminderen, zoals het vermijden van contact met water, het gebruik van antihistaminica en topische corticosteroïden.

Er zijn ook enkele aanvullende behandelingsopties die sommige patiënten kunnen helpen om symptomen te verminderen. bijvoorbeeld:

 • Immunomodulatoren: Sommige patiënten kunnen baat hebben bij het gebruik van immunomodulatoren, zoals cyclosporine of dapson, om de auto-immuunreactie te onderdrukken.
 • Plasmaferese: Plasmaferese is een procedure waarbij bloedplasma wordt verwijderd en vervangen door een plasmavervanger. Dit kan helpen om de antilichamen die verantwoordelijk zijn voor de reactie op water te verminderen.
 • Immunoglobuline: Immunoglobuline kan worden gegeven aan patiënten om de immuunreactie te onderdrukken.

Het is belangrijk om te weten dat deze aanvullende behandelingsopties alleen beschikbaar zijn onder medisch toezicht en dat ze niet voor iedereen geschikt zijn. Het is ook belangrijk om te weten dat waterallergie vaak een chronische aandoening is, dus patiënten zullen waarschijnlijk symptomen blijven ervaren gedurende hun hele leven. Echter, met de juiste behandeling en preventiemaatregelen, kunnen patiënten leren om te leven met deze aandoening en hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Conclusie

Waterallergie is een zeldzame aandoening die symptomen zoals huiduitslag, jeuk en zwelling veroorzaakt na contact met water. Hoewel de oorzaak onbekend is, wordt gedacht dat het een auto-immuunreactie is. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, zoals het vermijden van contact met water, het gebruik van antihistaminica en topische corticosteroïden, en aanvullende behandelingen zoals immunomodulatoren, plasmaferese en immunoglobuline. Patiënten met waterallergie kunnen leren om te leven met deze aandoening en hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Total
0
Shares
Vorige
Derde tepels: een zeldzame aanwezigheid
woman in white long sleeve shirt holding breast like toys

Derde tepels: een zeldzame aanwezigheid

De meeste mensen hebben twee tepels, een op elke borst

Volgende
Wat doet een internist?
white and beige medicine

Wat doet een internist?

Een Internist is een arts die zich heeft gespecialiseerd in de diagnose en

Ook interessant