a person holding a crutch and walking cane

Wat betekent een ontstekingswaarde van 350?

Zo, daar zijn we weer. Daar zijn we om je te vertellen dat al die medische begrippen stiekem ontzettend ingewikkeld zijn. Denk je van het ene te begrijpen wat het inhoudt, staat het volgende alweer om de hoek naar je te loeren.

Om het lekker overzichtelijk te houden, laten we het in deze blog bij slechts één begrip. We zullen het namelijk hebben over… ontstekingswaarden. In het specifiek wordt een ontstekingswaarde van 350 uitgelicht, maar je zal in zijn algemeenheid er ook van alles over ontdekken. Ach, lees maar gauw verder, dan snap je hoe het allemaal in elkaar zit.

Wat is een ontstekingswaarde?

We beginnen bij de basis en dat is dat we uitleggen wat een ontstekingswaarde precies is. In principe zegt een ontstekingswaarde dus iets over de ontstekingen in je lichaam die wel of niet plaatsvinden. Dat gebeurt ongeveer op de volgende manier:

Je hebt ergens in je lichaam een ontsteking en als gevolg daarvan maakt je lever CRP aan. CRP staat voor C-reactive protein, waar de hoogte van de ontstekingswaarde aan kan worden afgemeten. In principe meet je het in milligram per liter bloed.

Er is alleen één dingetje met een ontstekingswaarde en dat is dat deze niet aangeeft waar in je lichaam de ontsteking zit. Om die reden wil je naast deze waarde ook altijd andere markers meten, zodat je kan deduceren waar het probleem dan wel is.

Wat doet het C-reactief proteïne?

Het eiwit dat je lever afgeeft bij een ontsteking, CRP, doet je lever natuurlijk niet zonder reden. CRP heef tin principe als werking om bacteriën op te ruimen. Gaat het weer wat beter, dan zal de waarde ook vrijwel meteen weer afnemen. Maar goed, dan hebben we de uitzonderingen nog niet gehad en die bestaan onder ander uit het feit dat het bij hart- en vaatziekten waarschijnlijk altijd iets verhoogd blijft.

Een normale ontstekingswaarde

Door bloed af te nemen kan het CRP-gehalte, of te wel de ontstekingswaarde, worden gemeten. Bij ‘gezonde personen’ zal deze overigens niet nul zijn. Een waarde die lager is dan 10 zal niet per definitie wijzen op een probleem.

Maar goed, als de ontstekingswaarde hoger is dan 10 mg/ L, wordt er wel even met wat extra zicht gekeken naar waar de ontstekingswaarde eventueel vandaan zou kunnen komen. Is de waarde boven de 100, dan is de kans groot dat je antibiotica krijgt voorgeschreven voor hetgeen waar de ontsteking zich bevindt. In principe kan je wel zeggen: hoe hoger de ontstekingswaarde, hoe slechter je eraan toe bent. Aan de andere kant is het wel een teken van je lichaam dat je er tegen vecht.

Een ontstekingswaarde van 350

Als het al mogelijk is, dan is het duidelijk dat je je bij een ontstekingswaarde van 350 wel eventjes zorgen moet maken. Althans, de dokter doet dat wel voor je. Het belangrijkste is dat je je realiseert dat het onderzocht moet worden waar de ontsteking vandaan komt. Er zijn overigens talloze oorzaken die voor een verhoogde ontstekingswaarde kunnen zorgen. Denk aan chronische ontstekingsziekten, auto-immuunziekten, infecties en zelfs levensstijlfactoren (obesitas/ roken).

Een ontstekingswaarde van 350 betekent overigens in zin dat het niveau van C-reactief proteïne in het bloed 350 milligram per liter bedraagt. Dit is een relatief hoog niveau en kan wijzen op een ontstekingsreactie in het lichaam.

Een algemeen advies

Je leeft maar één keer en we nemen aan dat je in dat leven een zo fijn mogelijk bestaan wil hebben. Dat je dus een leven leidt zonder te veel vervelende narigheden. En hoewel je niet alles in je leven kan voorkomen, bestaan er wel mogelijkheden waardoor je het zo optimaal kan houden. We willen je voor dat laatste dan ook graag een aantal tips meegeven.

  • Beweging
    Voldoende beweging is niet alleen goed voor je fysiek, het is ook goed voor je mentale welzijn. Sporten zorgt er namelijk voor dat je lichaam een bepaald stofje aanmaakt, waar je blij van wordt. In elk geval kan het niet verkeerd zijn, om elke dag even een uurtje de benen te strekken en lekker te gaan wandelen.
  • Gevarieerd dieet
    We zetten er bewust geen ‘gezond’ neer, want ja, wat is ‘gezond’ eigenlijk? Een gevarieerd dieet is daarentegen een betere benaming. Dat houdt in dat je best weleens een taartje kan eten, zolang je verder maar genoeg groentes, vezels en eiwitten binnen krijgt.
  • Omgaan met stress
    Stress doet geen enkel mens goed. En nee, het heeft niet echt te maken met presteren onder druk, want dat is iets waar mensen zelf wel lekker op kunnen gaan. In elk geval kan je overwegen om stressbestendige middelen te proberen, wat bijdraagt aan je algehele welzijn.

Conclusie

Ee ontstekingswaarde van 350 is niet goed. Sterker nog, waarschijnlijk heb je te maken met een serieuze ontsteking. Zonder een arts kom je er in principe niet achter wat je ontstekingswaarde is, dus als je dit weet, wordt er waarschijnlijk ook al iets aan gedaan. We hopen dat het goed met je gaat en dat je snel weer beter wordt.

Total
0
Shares
Vorige
Binnenkort verhuizen? Zo pak je het aan!
brown cardboard boxes on brown wooden table

Binnenkort verhuizen? Zo pak je het aan!

Verhuizen betekent vaak een nieuw begin, dus het kan ook behoorlijk spannend

Volgende
Zo ga je de strijd aan tegen mos
green moss on black rock

Zo ga je de strijd aan tegen mos

Een mooi, groen gazon en terras zonder mos is de droom van elke man of vrouw met

Ook interessant