black and silver solar panel

Dit zijn belangrijke factoren bij de investering in zonnepanelen 

Het aantal huishoudens dat kiest voor het laten aansluiten van zonnepanelen op het dak van hun woning door een gespecialiseerde installateur groeit de laatste jaren hard. Zeker aan het eind van 2022 was een exponentiële groei zichtbaar in het aantal installaties. Het was het gevolg van de sterk oplopende energieprijzen, voortkomend uit de oorlog in Oekraïne. Overweeg jij ook te investeren in zonnepanelen? Er zijn hierbij verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van het juiste, kwalitatief goede zonnepanelen montageframe, het bepalen van de meest optimale ligging van de zonnepanelen ten opzichte van de zon en bijvoorbeeld het vaststellen van het aantal zonnepanelen dat nodig is om je energieverbruik te kunnen compenseren. Laat je hierbij altijd adviseren door een professional, die ook zorgt voor de installatie van de zonnepanelen. In dit artikel lees je er meer over. 

Veilige en meest optimale ligging van zonnepanelen op het dak 

Bij het laten plaatsen van de zonnepanelen door een installateur is het zaak om voor het gebruik van stevig zonnepanelen montagemateriaal te kiezen. Je moet er niet aan denken dat de zonnepanelen los kunnen komen bij een stevige wind of storm. Het montagemateriaal is daarnaast bepalend voor de opstelling van de zonnepanelen ten opzichte van de zon. Kies onder meer tussen een noord-zuid- en bijvoorbeeld een oost-west-opstelling in het geval van een plat dak. Bij schuine daken is deze keuze vaak al voor je gemaakt. Je kunt er in dit geval voor kiezen om het merendeel van de panelen op bijvoorbeeld de westzijde te leggen, gecombineerd met een klein deel aan de oostkant. 

De meeste ideale ligging is niet alleen afhankelijk van de gekozen opstelling en hellingshoek. Er zijn verschillende omgevingsfactoren die hier invloed op kunnen hebben. Denk aan bomen rondom de woning, andere hoge panden, een schoorsteen of dakkapel, enzovoorts. Een adviseur helpt je vast te stellen welke indeling het hoogste rendement op zal leveren. 

Berekening van het benodigde aantal zonnepanelen 

Op basis van de mogelijkheden die het dak biedt voor het leggen van zonnepanelen is het zaak te kijken naar het benodigde aantal zonnepanelen. Je wilt een zo groot mogelijk deel van je huidige verbruik kunnen compenseren met zelf opgewekte zonnestroom. Tegelijkertijd is een groot overschot aan groene stroom onwenselijk; het levert weinig extra (financiële) voordelen op. Houd bij het vaststellen van het aantal zonnepanelen rekening met toekomstige aanpassingen aan de woning. Mogelijk overweeg je naast zonnepanelen in de toekomst ook een volledig elektrische warmtepomp te monteren. Het is bepalend voor het aantal zonnepanelen dat nodig is. 

Total
0
Shares
Vorige
Het optimaliseren van je bezorgnetwerk doe je met de volgende tips

Het optimaliseren van je bezorgnetwerk doe je met de volgende tips

Je hebt een goedlopende webshop waarmee je jouw producten door het hele land

Volgende
Hoe kan je je in de ochtend fitter voelen?
road through woods

Hoe kan je je in de ochtend fitter voelen?

Het opstaan uit je bed in de ochtend kan soms een flinke uitdaging zijn

Ook interessant