Een ontstekingswaarde van 350 – hoe zit dat eigenlijk?

De kans is groot dat jij recentelijk je ontstekingswaardes hebt laten meten. Er is immers een reden dat je bij dit artikel terecht bent gekomen. We zien dat er nog altijd veel onduidelijkheid bestaat over de ontstekingswaarde in het menselijk lichaam. Zo weten veel mensen niet wat een ontstekingswaarde van bijvoorbeeld 350 inhoudt, laat staan wat de verschillen zijn tussen de verschillende waarden. Wij vinden het tijd dat hier verandering in komt. Om hiervoor te zorgen hebben we besloten om dit artikel alles onder elkaar te zetten wat je moet weten over jouw ontstekingswaarde. Door dit goed door te lezen weet je tenminste wel wat er met de waarden wordt bedoeld!

Een ontsteking – wat is het eigenlijk?

Om te begrijpen wat de ontstekingwaarden inhouden is het van cruciaal belang om wat meer te leren over ontstekingen in het algemeen. In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht is een ontsteking een cruciaal onderdeel van onze immuunrespons bij het bestrijden van verwondingen of infecties. De ontsteking helpt om wonden te genezen, schadelijke indringers te bestrijden en het evenwicht in het lichaam weer te herstellen. Maar als ontstekingen chronisch worden, kunnen ze leiden tot heel wat vervelende gezondheidsproblemen. In dat geval is het van groot belang om je ontstekingswaarden onder controle te houden.

De diverse ontstekingwaarden

Als het gaat om het meten van ontstekingen, zijn er een paar belangrijke waarden die zorgverleners vaak gebruiken om de ontsteking in kaart te brengen. Dit zijn het C-reactief proteïnegehalte (CRP), de erytrocytenbezinkingssnelheid (ESR) en het aantal witte bloedcellen (WBC). Deze waarden geven inzicht in de mate van ontsteking in het lichaam. C-reactief proteïne (CRP) is een proteïne die door de lever wordt geproduceerd als reactie op een ontsteking. Een verhoogd CRP-gehalte kan wijzen op een ontsteking. Je kunt dit eenvoudig meten met behulp van een bloedtest. Op dezelfde manier meet de erytrocytenbezinkingssnelheid (ESR) hoe snel rode bloedcellen in een reageerbuis bezinken. Een verhoogde ESR kan wijzen op een ontsteking, hoewel het ook voor wat anders kan staan. Ten slotte meet het aantal witte bloedcellen (WBC) het aantal immuun cellen in uw bloedbaan. Een stijging van het aantal WBC kan wijzen op een ontsteking.

Maar hoe zit het dan met de specifieke waarden vraag je je af? Het lastige is dat het niet zo makkelijk is om aan de hand van één cijfer een diagnose te verbinden. Zoals je hierboven al hebt gezien is het namelijk altijd een combinatie van verschillende factoren die zorgt voor een bepaalde soort waarde. wel is het zo dat de uitslag van de CRP test het belangrijkste is. Is deze boven de 100 dan is de kans groot dat er wat aan de hand is. Als je echt een flinke infectie te pakken hebt – bijvoorbeeld een zware longinfectie – dan kan het goed zijn dat je een ontstekingswaarde van boven de 350 hebt. In dit geval is het noodzakelijk om snel in te grijpen.

Hoe kan je je ontstekingswaarden verminderen

Goed, wat je als je denkt dat je last hebt van een ontsteking? In dit geval is het handig om zelfstandig aan de slag te gaan om je ontstekingswaarde te verminderen. Er zijn een aantal manieren waarop je in staat bent om dit te doen. Om het makkelijk te maken hebben we de meest effectieve manieren hieronder voor jou op een rijtje gezet.

Kies voor een ontstekingsremmend dieet

Een dieet rijk aan fruit, groenten, volle granen, gezonde vetten (zoals olijfolie en avocado’s) en magere eiwitten kan ontstekingen in het lichaam helpen verminderen. Eet dan ook eens wat vaker bessen, bladgroenten, vette vis, noten en kurkuma. Van deze voedingsmiddelen is namelijk bekend dat ze ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, suikerhoudende drankjes en voedingsmiddelen met veel verzadigde vetten. Deze kunnen namelijk juist zorgen voor ontstekingen in het lichaam als je pech hebt.

Ga eens wat vaker sporten

Regelmatige lichaamsbeweging is een krachtig middel om ontstekingen te verminderen. Doe daarom aan sportieve activiteiten die je leuk vindt om te doen. Of het nu wandelen, joggen, zwemmen, dansen of fietsen is, iedere vorm van beweging is beter dan stilzitten. Streef naar minstens 150 minuten matige lichaamsbeweging per week. Lichaamsbeweging helpt om jouw ontstekingswaarde tot een absoluut minimum te beperken. Daarnaast voel je je ook gelijk een stuk fitter na het sporten.

Leer om te gaan met stress

Chronische stress kan bijdragen aan ontstekingen in het lichaam. Verdiep je daarom eens in dingen als meditatie, diepe ademhalingsoefeningen, yoga of hobby’s die je helpen te ontspannen. Door aan jezelf te denken en door gezonde uitlaatkleppen te vinden om effectief met stress om te gaan verlaag je jouw algemene stressniveau. Dit zorgt ervoor dat je op een natuurlijke manier jouw ontstekingswaarde weer in balans kunt brengen.

Zorg ervoor dat je genoeg slaapt

Voldoende en vooral diepe slaap is cruciaal voor het behoud van een gezonde balans ten aanzien van je ontstekingswaarden. Streef daarom altijd naar 7-9 uur kwaliteitsslaap per nacht. Zorg voor een ontspannende slaaproutine, creëer een comfortabele slaapomgeving en beperk de blootstelling aan schermen voor het slapen gaan. En drink geen alcohol voor het slapen, dit werkt namelijk juist averechts en houdt je in de nacht wakker. Door dit te doen voel je je echt gelijk een stuk beter. Niet alleen veel gezonder voor je ontstekingswaarde, maar ook nog eens noodzakelijk als je gezond oud wilt worden.

Een seintje van je lichaam

Denk jij dat je op je op dit moment last hebt van een ontsteking dan is het een goed idee om eens langs te gaan bij je dokter om je ontstekingswaarden te laten meten. Aan de hand van deze waarden krijg je namelijk een goed beeld over hoe het ervoor staat met je algehele gezondheid. Dankzij de info uit dit artikel weet je in ieder geval hoe je deze waarden kunt aflezen en wat je er eigenlijk aan hebt. Maak jij je nu toch even zorgen? Je huisarts staat altijd klaar om je van meer informatie te voorzien. Wees dan ook niet bang om vragen te stellen, hier is de huisarts immers voor!

Total
0
Shares
Vorige
Willem Engel: vriendin, vermogen en meer 

Willem Engel: vriendin, vermogen en meer 

Je kent Willem Engel waarschijnlijk van de complottheorieën of zijn

Volgende
Welke kosten zijn er allemaal als je een auto aanschaft?

Welke kosten zijn er allemaal als je een auto aanschaft?

In dit artikel zullen we de verschillende kosten bespreken waarmee je rekening

Ook interessant