grayscale photo of a woman

Hoe vaak knipper je per dag?

Mensen knipperen gemiddeld 15 tot 20 keer per minuut, wat resulteert in ongeveer 10.000 tot 15.000 keer per dag. Dat kan betekenen dat we per dag bijna een halfuur onze ogen dicht hebben. Dit zijn indrukwekkende gegevens, gezien het feit knipperen een relatief onbewuste actie is die we vaak niet eens opmerken.

Knipperen met de ogen is een automatische actie waarbij onze oogleden elkaar snel raken, wat resulteert in een korte, bijna niet-waarneembare, onderbreking van onze visuele waarneming. Het is een onmisbare functie voor onze ooggezondheid en mate waarop we scherp kunnen zien. In dit artikel wordt besproken wat knipperen is, wat de factoren zijn die knipperen beïnvloeden en wat de belangrijkste factoren zijn voor het knipperen.

Hoe werkt het knipperen met de ogen?

Knipperen met de ogen is een reflex dat ons helpt onze ogen te beschermen tegen uitdroging, maar ook tegen UV-straling, stof of wind. Via een seintje door een zenuw naar de hersenen, worden de spieren van je oogleden aangespannen en weer ontspannen, waardoor je knippert. Dat heet een reflex.

Het knipperen leidt ertoe dat traanvocht wordt geproduceerd, dat op zijn plaats onze oogbal bevochtigt en reinigt. Dit helpt bij het voorkomen van irritatie, infectie en beschadiging van de oogbol en de oogleden. Bovendien zorgt het knipperen ervoor dat onze ogen niet oververhit raken en daardoor niet oververmoeid worden. Dat kan nog weleens plaatsvinden als we onze ogen gericht houden op een scherm of object voor lange tijd. De tijd dat je ogen gesloten zijn, geeft je ogen letterlijk een klein deel van een seconde rust (gemiddeld zo’n 0,4 seconde), omdat er op dat moment geen sprake is van visuele waarneming.

Wat beïnvloedt het knipperen met de ogen?

Er zijn verschillende factoren die het knipperen met de ogen beïnvloeden. Stress en vermoeidheid kunnen bijvoorbeeld leiden tot een afname van het knipperen, waardoor je wazige ogen krijgt en minder goed ziet. Wanneer er sprake is van een onverwachts hard geluid of een grote hoeveelheid licht, geeft dat juist een reflex om te knipperen. Ook het gebruik van medicijnen kan het knipperen beïnvloeden, als een van de bijwerkingen. Bovendien kunnen bepaalde aandoeningen, zoals droge ogensyndroom of een te hoge spanning op de spieren van de oogleden (blefarospasme)., het knipperen beïnvloeden.

De belangrijkste functies van knipperen, uitgelegd.

Het knipperen met de ogen is één van de meest automatische functies van het menselijk lichaam. Het lijkt misschien een eenvoudige handeling, maar het heeft een aantal belangrijke functies. Hieronder worden vier belangrijke nutten van knipperen met de ogen besproken.

  1. Bescherming van de ogen: Het knipperen van de ogen beschermt de ogen tegen schadelijke stoffen en deeltjes die in de lucht zweven. Het knipperen creëert een barrière tussen het oog en de omgeving en houdt stof en vuil weg van het oog.
  2. Regulatie van de traanfilm: Het knipperen helpt bij het regelen van de traanfilm. Het knipperen zorgt ervoor dat de traanfilm zich over de oogbal verspreidt en helpt bij het verminderen van uitdroging en irritatie van het oog. Dit gebeurt ongeveer elke 20-30 seconden.
  3. Verbetering van de visie: Knipperen helpt bij het verbeteren van de visie door te helpen bij het focussen van het oog op een specifiek punt. Het knipperen ververst en verfrist het beeld waarneembaar door het oog, omdat het knipperen onze ogen vochtig houdt.
  4. Zorgen voor ontspanning: Knipperen helpt ook om vermoeidheid van de ogen te voorkomen. Het knipperen zorgt voor verkoeling en ontspanning van de ogen, waardoor de ogen minder snel vermoeid raken tijdens langdurige visuele activiteiten, zoals lezen, werken achter de computer of televisiekijken.

Hoewel het knipperen van de ogen over het algemeen automatisch gebeurt, kunnen er verschillende factoren zijn die het knipperen beïnvloeden. Dit zijn over het algemeen de belangrijkste factoren die het knipperen van de ogen kunnen beïnvloeden:

  1. Leeftijd: Over het algemeen kan worden gesteld dat baby’s het minst knipperen van mensen uit alle leeftijden. Hoe ouder we worden, hoe minder traanvocht er over onze ogen komt en dus hoe meer we op een dag zullen knipperen.
  2. Hormonale veranderingen: Door verschillende oorzaken, zoals een zwangerschap of de overgang, kunnen er veranderingen plaatsvinden in de hormonale niveaus. In de overgang kan het zijn dat de mate van testosteron in het lichaam erg wordt verstoord en dat hormoon zorgt juist voor het reguleren van traanvocht.
  3. Medische aandoeningen: Sommige medische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld droge-ogensyndroom, staar, glaucoom, migraine en multiple sclerose, kunnen invloed hebben op het knipperen van de ogen. Zo zien we maar weer dat het niet vanzelfsprekend is dat we altijd scherp kunnen zien of geen last hebben van droge ogen.
  4. Omgevingsfactoren: Ook omgevingsfactoren kunnen het knipperen beïnvloeden. Dit omvat onder meer blootstelling aan harde wind, verontreinigde lucht, in gebieden met veel smog, een lage luchtvochtigheid, fel licht of het overmatig blijven staren op dingen (computer).

Conclusie

Het ogen van je knipperen voelt bijna als vanzelfsprekend. Pas als je erover na gaat denken, of wanneer je last hebt van droge ogen, ben je bewust van het knipperen. Het knipperen is belangrijk voor het vochtig houden van je ogen, waardoor je scherp kan blijven zien.

Verschillende factoren hebben invloed op de mate waarin je knippert. Dit zijn dagelijkse factoren, zoals het schijnen van de zon of de hoogte van de luchtvochtigheid. Er zijn ook andere oorzaken die het knipperen van je ogen juist frequenter maken of niet. Denk hierbij aan bepaalde medische aandoeningen of hormonale veranderingen. Je ogen zijn een van de belangrijkste zintuigelijke organen in je lichaam, dus zorg ervoor dat je regelmatig je ogen laat controleren.

Total
0
Shares
Vorige
De betekenis van een oligarchie

De betekenis van een oligarchie

Wat is een oligarchie?

Volgende
Gentrificatie: wat is de betekenis en hoe kan het worden aangepakt?

Gentrificatie: wat is de betekenis en hoe kan het worden aangepakt?

Het ontstaan van gentrificatie Het fenomeen van gentrificatie is ontstaan in de

Ook interessant