Hamerduim: wat is het en wat is eraan te doen?

Ai, tijdens de voetbalwedstrijd van vorige week heb je een hamerduim opgelopen en het doet erg veel pijn. Je weet van een teamgenoot dat het herstel een aantal weken in beslag neemt en besluit maar direct een arts te bezoeken.

Maar, huh, wordt met een hamerduim nu bedoelt dat je vingerkootje niet meer recht staat of datgene met je nagel? Omdat er nog weleens verwarring is in wat een hamerduim nou precies is, bespreken we in deze blog twee ‘betekenissen’. Je zal het een en ander lezen onder de kopjes ‘hamerduim – nagel‘ en ‘hamerduim – kootje‘.

Let op: Raadpleeg altijd een professionele zorgverlener voor specifiek medisch advies en behandeling. De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden.

Hamerduim – nagel

Veel personen horen het woord ‘hamerduim’ en denken gelijk aan een duim waarbij de nagel anders staan dan alle andere nagels. Typerend aan deze nagel is dat hij vooral in de breedte erg lang is, in plaats van de gebruikelijke lengte. Een voorbeeld van een duim zie in het volgende filmpje.

Een andere naam voor een dergelijke duim, die zich daarmee ook onderscheidt van de beschrijving ‘hamerduim – kootje’ , is een knuppelduim. Het bovenste kootje van de duim is abnormaal kort en dat is met name aan de nagel te zien. Het gaat mogelijk om de afwijking brachydactylie type D.

Hoe kom je aan een knuppelduim?

Een knuppelduim ontstaat niet ‘zomaar’. Als het gaat om de afwijking die we hierboven hebben besproken, dan gaat het om een erfelijke variant. Kinderen van ouders met de afwijking hebben over het algemeen een redelijke kans dat ze het zelf ook krijgen. In principe kan je er gewoon mee leven en iets het niets anders dan een wat afwijkende duim.

Toch kan het ook erg veel pijn doen en loop je soms tegen een aantal problemen op. Dit komt omdat brachydactylie geregeld onderdeel is van een ander syndroom. Het zal dat specifieke syndroom zijn wat symptomen verergert. Voor mensen die houden van lange nagels zal een knuppelduim niet erg fijn zijn. De standaard plaknagels zijn wellicht wat te smal en zelfs als je nagels laat zetten, wordt je nagel daar niet per definitie smal van.

Wat kan je doen tegen een knuppelduim?

Tja, in principe is er niet heel veel te doen aan het hebben van een knuppelduim. Als het niet in combinatie met een syndroom voorkomt, zal je er zelfs weinig tot geen last van hebben. Je kan er daarom beter ‘mee leren leven’ dan dat je je er dagelijks zorgen over maakt. Wellicht kan een nail artist wat voor je betekenen, maar bindt je hier niet op vast.

Hamerduim – kootje

Wat ons betreft staat de herleiding van een hamerduim het dichtste bij deze uitleg. In de medische wereld bestaat de term ‘ mallet vinger’, dat in het Nederlands ‘hamervinger’ betekent.

Bij iemand met een hamervinger is de pees van het bovenste kootje gescheurd of losgeraakt van het bot. Het gevolg hiervan is dat je het kootje niet meer kan strekken en deze staat dus krom. Hiermee wordt de vergelijking met een hamer gemaakt wat meteen de reden naam verheldert.

Hoe kom je aan een mallet vinger?

Dat je te maken hebt met een hamervinger, is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van harde klap tegen je gestrekte vinger. Het gevolg daarvan is:

  • een afgescheurde pees
  • een afgescheurde pees en een kleine botbreuk
  • een afgescheurde pees, een losgeraakte pees en een kleine botbreuk

Een hamervinger is een typische sportblessure. Denk maar eens aan al die balsporten waar harde ballen met grote snelheden door een zaal of over een veld heen worden gesmeten. Het is niet voor niets dat bijvoorbeeld keepers handschoenen dragen en honkballers een speciale handschoen hebben.

Wat kan je doen tegen een mallet vinger?

Afhankelijk van de ernst van de situatie, zijn er verschillende behandelingen voor een hamervinger beschikbaar. In de meeste gevallen zal je te maken krijgen met een spalkje dat je enkele weken moet dragen. Deze spalk zorgt ervoor dat je pees in de goede houding aangroeit en dus dat je vinger niet krom blijft staan. Na een aantal weken mag de spalk eraf en kan je weer oefenen met het buigen van de vinger.

In sommige gevallen zal je een kleine operatie moeten ondergaan. Door een chirurg wordt een metalen pinnetje in je vinger aangebracht, die ervoor moet zorgen dat zowel het bot als de mees op de juiste manier en plek terug groeien. In een dergelijk geval is er vrijwel altijd sprake van een botbreuk én een kapotte pees.

Wie heeft er allemaal kans op het krijgen van een mallet vinger?

Het antwoord op deze vraag is vrij makkelijk te beantwoorden, want in principe heeft iedereen kans op deze ‘aandoening’. Dit komt omdat het iets is dat je overkomt, eerder dan dat het is aangeboren. Je zou in principe al ergens per ongeluk met een gestrekte vinger tegen aan kunnen slaan, met een hamervinger tot gevolg. Daarmee maakt het het kwaaltje vrij ‘onschuldig’. Echter is het wel belangrijk dat je altijd contact opneemt met een arts, als je vinger door een dergelijke oorzaak niet meer kan strekken. Behandel je de vinger niet? Dan zou het zo maar kunnen zijn dat je vinger voor altijd zo blijft staan.

Wat is een nou een hamerduim?

In deze blog hebben zijn we ingegaan op wat een hamerduim is. Gezien er nog weleens verwarring ontstaat over het begrip, hebben we twee opvattingen van het begrip besproken. In principe hebben we het verschil tussen een knuppelduim en een hamervinger onderzocht. Hoewel beide aandoeningen als ‘hamerduim’ worden gezien, hebben ze toch wel degelijk verschillende oorzaken, symptomen en behandelingen.

Een hamervinger is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van een harde klap op het vingerkootje, waarna een pees is gescheurd en het kootje niet meer recht kan staan. Zie je dit bij je duim, dan lijkt het net op een hamer, ofwel, het is een hamerduim. Bij een knuppelduim wordt gekeken naar een ander soort nagel. Deze is eerder breed dan lang en wijkt af van andere vingers. De aandoening is erfelijk en je komt er niet gauw vanaf.

Heb je last van een van beide duimen, dan raden we je aan een arts te bezoeken. Zij kunnen de juiste diagnose stellen en voor de diagnose volgt mogelijk een specifieke behandeling. Zo wil je bij een hamervinger eigenlijk meteen actie ondernemen, om erger te voorkomen. Een vinger die veel pijn doet, die erg stijf is en waarbij functieverlies zal optreden, is natuurlijk niet iets waar je op zit te wachten.

Total
0
Shares
Vorige
Makkelijke dieren om te tekenen

Makkelijke dieren om te tekenen

Bij tekenen denken we maar: je kan het zo moeilijk maken als je zelf wil

Volgende
Willem Engel: vriendin, vermogen en meer 
Visualization of the Coronavirus

Willem Engel: vriendin, vermogen en meer 

Je kent Willem Engel waarschijnlijk van de complottheorieën of zijn

Ook interessant