Hoe kan je geld verdienen met een hobby?

Veel mensen hebben een hobby waar ze plezier aan beleven en wat ontspannend werkt. Koken, handwerken, schilderen, boetseren of een andere creativiteit: allemaal leuk om te doen. Herken je dit bij jezelf en wil je jouw enthousiasme voor een hobby graag overdragen aan anderen? Ga workshops geven en verdien zo een leuk extraatje bij. Je kunt ervoor kiezen om online een workshop te geven, maar het leukste is natuurlijk om echt contact met de deelnemers te hebben. Vaak is het dan makkelijker om bepaalde dingen uit te leggen of ze even weer op weg te helpen als ze vastlopen.

Bij jou thuis of op locatie

Wanneer je thuis workshops gaat geven is het handig dat je hiervoor een ruimte ter beschikking hebt. De garage, het tuinhuis of de serre. Richt deze zodanig in dat je een aantal mensen tegelijk kunt ontvangen en iedereen een eigen werkplekje heeft. Ga je kookworkshops of hapjes maken geven? Dan is het wel fijn dat je een ruime keuken hebt. Zorg dat je voldoende bestek, serviesgoed en pannen hebt. Om kosten uit te sparen kun je een heleboel van de benodigdheden bij een kringloopwinkel of rommelmarkt halen. Natuurlijk kun je ook workshops aanbieden die je op locatie, bij iemand thuis of in een bedrijf, verzorgt. En anders worden er ook overal ruimtes aangeboden die je voor een aantal uren kunt huren. De huurprijs zal je dan echter in de workshopkosten door moeten berekenen.

Try out

Voordat je daadwerkelijk start geef je eerst een try out. Nodig hiervoor familieleden of vrienden uit die niet schuwen om je van positieve kritiek te voorzien. Wat kan er anders of beter? Heb je antwoord op alle vragen, ben je niet te lang van stof met de uitleg en is het allemaal interessant? Wanneer je bijvoorbeeld bloemschikworkshops geeft en alle bloemen bij de Latijnse naam noemt zal dit niet iedereen evenveel interesseren. Het enige wat ze willen leren is hoe ze een leuk tafelstukje kunnen schikken. Het belangrijkste is dat je gewoon jezelf blijft. Af en toe een beetje humor mag best, het is tenslotte geen klas vol leerlingen waar je voor staat. En maak je fouten? Dat is helemaal niet erg. Zoals het gezegde luidt: ‘van fouten kun je leren’.

Maak reclame

Maak reclame voor de workshops die je geeft. Zorg dat je online vindbaar bent op social mediakanalen zoals Instagram en Facebook. Geef ook deelnemers een goodiebag mee met jouw gegevens. Doe er verder wat kleinigheden bij in zoals een sleutelhanger voorzien van logo. Geef je een workshop tapas maken die deelnemers na afloop mee naar huis nemen? Laat dan snijplanken graveren met logo waarop ze hun eigengemaakte lekkers thuis kunnen presenteren. Omdat ze de snijplank vaker kunnen gebruiken hebben ze een leuk aandenken aan een gezellige workshop. En het is tevens goed voor jouw naamsbekendheid. Vraag aan de deelnemers of ze de resultaten van de workshop willen delen op social media kanalen en jou daarin willen taggen. Dat kun jij dan weer delen in je eigen verhalen. Tot slot nog een laatste tip. Laat zien dat je geniet van het geven van een workshop. Wanneer jij er blij van wordt breng je dat enthousiasme ook over op anderen.

Total
0
Shares
Vorige
Wanneer schakel je een advocaat in?
book lot on black wooden shelf

Wanneer schakel je een advocaat in?

Niemand wil natuurlijk in de rechtbank belanden, maar soms gebeurt het toch

Volgende
Dit maakt het ontkalken van je huishoudelijke apparatuur essentieel 
water ripple effect

Dit maakt het ontkalken van je huishoudelijke apparatuur essentieel 

Wanneer heb jij voor het laatst een koffiezet ontkalker, of bijvoorbeeld

Ook interessant