water ripple effect

Dit maakt het ontkalken van je huishoudelijke apparatuur essentieel 

Wanneer heb jij voor het laatst een koffiezet ontkalker, of bijvoorbeeld een ontkalkingsmiddel voor je waterkoker gebruikt? Het ontkalken van deze huishoudelijke apparaten is cruciaal, om er jaren gebruik van te kunnen blijven maken. Zonder het gebruik van een ontkalkingsmiddel zal er al snel kalkafzetting ontstaan op de onderdelen van deze apparaten. Iets wat in het ergste geval leidt tot een onherstelbare schade. De onderdelen of het complete apparaat moeten vervangen worden om deze weer optimaal te laten functioneren. In dit artikel lees je meer over het belang van het ontkalken van je huishoudelijke apparaten. 

Tip: maak niet alleen gebruik van een ontkalker voor koffiezetapparaten. Kijk ook de handleiding van je apparaat nog eens na, om te zien welke onderdelen periodiek van een druppeltje olie moeten worden voorzien. Er zijn speciale oliën beschikbaar voor het onderhoud aan deze machines. 

Waterhardheid ligt in Belgische steden zeer hoog 

Men raadt al bij een Duitse hardheid (dH) van 4,0 aan om apparaten periodiek te ontkalken. Bij deze dH-waarde zal er kalkaanslag ontstaan. In het geval van een dH-waarde boven de 5,5 is het ontkalken zelfs een must. Doe je dit niet, dan ontstaat er een onherstelbare schade aan het apparaat. Voor Belgische steden geldt dat de dH-waarde hier vrijwel standaard boven de 5,5 ligt. Om een aantal voorbeelden te geven: Leuven heeft een waarde van 19 dH, Brussel een waarde van 21 dH, Antwerpen van 10 dH en Gent van 17 dH. Voldoende reden om jouw apparatuur ook wat vaker van onderhoud te voorzien. 

Minder koffie en kortere levensduur 

Als gevolg van kalkaanslag zal er steeds minder koffie uit je koffiemachine stromen. Het zijn de eerste tekenen dat je te lang hebt gewacht met het onderhouden van het apparaat. Ook kan de smaak van je koffie worden aangetast door de kalkaanslag op onderdelen. In het geval van kalkafzetting in een waterkoker of bijvoorbeeld theepot merk je dit aan de kleine kalkdeeltjes die soms mee zullen komen met het water. Geen fijn gezicht, wanneer je gasten verwacht! Het belangrijkste gevolg van kalkaanslag is de negatieve impact die het heeft op de levensduur van een koffiemachine of waterkoker. De apparaten zullen veel sneller vervangen moeten worden, wat bepaald niet duurzaam is en leidt tot onnodig hoge kosten. 

De benodigdheden voor het ontkalken van je huishoudelijke apparaten bestel je eenvoudig online. Er zijn verschillende webshops waar je het ontkalkingsmiddel per merk of type apparaat vindt. 

Total
0
Shares
Vorige
Hoe kan je geld verdienen met een hobby?

Hoe kan je geld verdienen met een hobby?

Veel mensen hebben een hobby waar ze plezier aan beleven en wat ontspannend

Volgende
Met deze 8 tips geef jij je keuken een nieuwe uitstraling

Met deze 8 tips geef jij je keuken een nieuwe uitstraling

Als je keuken nog in uitstekende staat verkeert, maar misschien niet meer

Ook interessant