Hoe poets je bepaalde apparaten en wat als je dit niet goed doet?

Schoonmaken is misschien niet de leukste klus, maar het hoort er nu eenmaal bij. Zoals het bekende gezegde luidt: een opgeruimd en schoon huis zorgt voor gemoedsrust. Je hoeft natuurlijk niet elke week een grote schoonmaak te houden, maar bepaalde dingen vragen wel wat vaker om aandacht dan andere. In dit handige overzicht delen we een aantal tips over hoe je bepaalde apparaten het best schoon kunt maken, en wat de risico’s zijn als je dat niet goed doet!

Hoe vaak de oven schoonmaken?

Hoe vaak je je oven reinigen moet, hangt af van hoe vaak je kookt en de oven gebruikt. Als je oven vies wordt, kunnen schimmels groeien en zich verspreiden. Een vuile oven kan de voedselveiligheid in gevaar brengen, wat uiteindelijk zelfs tot voedselvergiftiging kan leiden. Schimmels houden van warmte, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je oven schoon is voordat je hem weer gebruikt. Als je niet vaak thuis kookt en vaak uit eten gaat of afhaalt, hoef je je oven niet vaak schoon te maken, eens per kwartaal is dan prima. Maar als je je oven regelmatig en intensief gebruikt, is het slim om hem elke maand schoon te maken. Als je dit regelmatig doet, wordt het ook makkelijker om etensresten en vetvlekken te verwijderen voordat ze hardnekkig worden. Hier is een handige tip: leg plakjes citroen in een ovenbestendig schaaltje, dit maakt het verwijderen van vetvlekken eenvoudiger.

Espresso apparaat ontkalken

Meestal geeft een espressomachine je een seintje wanneer het tijd is om te ontkalken, en dit is iets dat je serieus moet nemen en regelmatig moet doen. Het te veel aan kalk in je koffie kan op de lange termijn gezondheidsproblemen veroorzaken. Als er vochtige koffieresten achterblijven in het koffiezetapparaat, kunnen schimmels en bacteriën zich gaan ontwikkelen. De kans is groter dat deze micro-organismen in je koffie terechtkomen, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Tevens smaakt de koffie ook gewoon ontzettend slecht, en dat wil je natuurlijk voorkomen.  In sommige gevallen kunnen bepaalde espressomachines zelfs stoppen met werken zodra het ontkalkingsalarm afgaat. Het ontkalken van een espressomachine kost wat meer tijd dan bij normale koffiezetapparaten. Het is geen goed idee om dure espressomachines te ontkalken met gewone huishoudelijke producten zoals azijn of citroensap, omdat dit het apparaat kan beschadigen.

De vaatwasmachine schoonmaken met vaatwastabletten

Een vieze wasmachine kan leiden tot schimmel- en bacteriegroei, onaangename geuren, allergische reacties door allergenen en huidirritatie. Ook kunnen ziektekiemen zich verspreiden. Regelmatig onderhoud en reiniging zijn nodig om deze gezondheidsproblemen te voorkomen. Houd je wasmachine fris en schoon door vaatwastabletten te gebruiken. Het is simpel: stop twee vaatwastabletten waar je normaal vloeibaar wasmiddel doet en draai een heet wasprogramma op 90 of 95 graden Celsius. Zo blijft je wasmachine in topconditie en ruikt hij weer heerlijk fris. Als alternatief kun je ook wat azijn toevoegen en een wascyclus op 90 graden draaien. Dit verwijdert vet en kalk, voorkomt verstoppingen en zorgt ervoor dat je vaat echt schoon wordt. Zo voorkom je ook dat er veel bacteriën op je vaat achterblijven, wat goed is voor je gezondheid. Zorg dus goed voor je apparaten en maak ze regelmatig schoon om problemen te voorkomen!

Total
0
Shares
Vorige
Zo bespaar je op de kosten van je verzekeringen

Zo bespaar je op de kosten van je verzekeringen

Welke verzekeringen heb jij de afgelopen jaren afgesloten?

Volgende
5 leuke wanddecoratie tips voor thuis

5 leuke wanddecoratie tips voor thuis

Ben je op zoek naar leuke wanddecoratie?

Ook interessant