Zo bespaar je op de kosten van je verzekeringen

Welke verzekeringen heb jij de afgelopen jaren afgesloten? Een autoverzekering, een brandverzekering en wellicht een uitvaartverzekering? Het geheel aan premies van deze verzekeringen leidt al snel tot een maandelijks terugkerende kostenpost van tientallen tot zelfs honderden euro’s. Door nog eens kritisch naar deze verzekeringen te kijken kun je mogelijk geld besparen. Zijn alle verzekeringen noodzakelijk? Sloot je aanvullende verzekeringen af, die je wellicht niet gebruikt hebt in de jaren daarna? Dit artikel helpt je slim geld te besparen op jouw verzekeringspremies. 

Breng de verplichte verzekeringen voor jouw huishouden in kaart
Een goede eerste stap om te kunnen besparen op de vaste lasten is het in kaart brengen van de lopende verzekeringen. Maak hierbij onderscheid tussen verzekeringen die verplicht zijn en de verzekeringen die je optioneel hebt afgesloten. Neem een schuldsaldoverzekering; deze verzekering is in theorie niet verplicht, maar wordt vaak wel verplicht gesteld door banken bij het verstrekken van een lening. Hetzelfde geldt voor een autoverzekering. Zonder BA-autoverzekering mag je het voertuig niet op de openbare weg gebruiken. Je kunt er zodoende niet zonder. Anders ligt dit bij een uitvaart- of bijvoorbeeld rechtsbijstandverzekeringen. 

Kijk naar het gebruik van aanvullende verzekeringen 
Bij het in kaart brengen van de verschillende verzekeringen heb je mogelijk ook aanvullende verzekeringen gevonden. Denk hierbij aan een rechtsbijstandverzekering voor verkeerssituaties, een bestuurdersverzekering of een garantieverzekering voor je auto. Van deze verzekeringen kan een rechtsbijstandverzekering ook als alleenstaande verzekering afgesloten zijn, onafhankelijk van een hoofdverzekering als de BA-autoverzekering. 

Bepaal voor ieder van deze aanvullende verzekeringen of je de afgelopen jaren gebruik hebt gemaakt van de dekking die ze je bieden. Loont het om deze verzekeringen op te zeggen? Mocht je onverhoopt toch rechtsbijstand nodig hebben, dan kun je dit mogelijk financieren vanuit de maandelijkse besparing die het opzeggen hiervan je heeft opgeleverd. 

Gebruik een tool voor het vergelijken van je verzekeringen 
Voor de verzekeringen die je niet opzegt, geldt dat het raadzaam is om de premie hiervan naast de premies van andere verzekeraars te leggen. Mogelijk bieden sommige verzekeraars een gunstigere premie, dan de verzekeraar waar jij je auto- of uitvaartverzekering enkele jaren terug afsloot. Je kunt de nieuwe verzekering vaak rechtstreeks vanuit een dergelijke tool afsluiten bij de verzekeraar. Zo verzeker je jezelf van de voordeligste premie. 

Tip: neem de polisvoorwaarden van de drie voordeligste verzekeringen door. Let hierbij goed op de verschillen in de dekking die geboden wordt. 

Total
0
Shares
Vorige
Kids in huis? Let dan op deze zaken bij het kiezen van ramen en deuren
boy and girl standing near window looking outside

Kids in huis? Let dan op deze zaken bij het kiezen van ramen en deuren

Je kent het waarschijnlijk wel, je kinderen zijn op een leeftijd waarop ze alles

Volgende
Hoe poets je bepaalde apparaten en wat als je dit niet goed doet?

Hoe poets je bepaalde apparaten en wat als je dit niet goed doet?

Schoonmaken is misschien niet de leukste klus, maar het hoort er nu eenmaal bij

Ook interessant