Hoe wordt een nieuw huis tegenwoordig gebouwd?

Het bouwen van een huis gaat niet meer zoals vroeger. Toen werden veel huizen op de bouwplaats steen voor steen opgebouwd. Vandaag gaat dat in veel gevallen anders. Er wordt steeds vaker gebruikgemaakt van prefab waarbij complete woningdelen in een fabriek worden gemaakt. Zo kan er een complete badkamer, keuken of zelfs een complete etage op de bouwlocatie worden afgeleverd. Die hoeft dan alleen nog maar op zijn plaats te worden gezet en aangesloten.

Stikstofbeleid en woningbouw

De woningbouw heeft te maken met het stikstofbeleid in Europa. Tijdens de bouw mag er slechts beperkt stikstof worden uitgestoten. Bouwbedrijven proberen de uitstoot te verminderen door voor hun schroefcompressoren en andere machines gebruik te maken door generatoren op stroom in plaats van op diesel. Datzelfde geldt voor machines op de bouwplaats zoals kranen en shovels. Een probleem daarbij is dat dergelijk zwaar materiaal veel stroom verbruikt. Dat betekent dat de enorme accu’s regelmatig moeten worden opgeladen. Soms is dat een probleem omdat er te weinig capaciteit is op het stroomnet.

Vertraging bij de woningbouw

Er heerst in veel Europese landen een tekort aan woningen. Dit is onder andere het geval in Nederland. Er moeten de komende jaren honderdduizenden woningen worden gebouwd om aan de groeiende vraag te voldoen. De krapte op de woningmarkt leidt tot stijgende prijzen. Dit zorgt er weer voor dat steeds minder mensen deze dure huizen kunnen betalen. Daardoor worden huizen soms niet verkocht tijdens de introductieperiode. Dit leidt er dan weer toe dat een project moet worden uitgesteld of zelfs in zijn geheel wordt afgeblazen. Dit is uiteraard een doorn in het oog van de overheid die juist wil dat er snel meer woningen bij komen.

Meerwerk bij nieuwbouw

Als je een nieuwbouwhuis koopt, dan kun je vaak zogenaamd ‘meerwerk’ laten uitvoeren. Dit houdt in dat er tegen betaling extra werkzaamheden worden gedaan. Denk aan het betegelen van een muur, het plaatsen van een tussenwand voor een extra slaapkamer of het aanbrengen van een dakkapel. Voor dit meerwerk teken je, zodat de aannemer zeker weet dat de kosten gedekt zijn. Ook voor meer luxe in de badkamer of keuken kan meerwerk worden afgesproken.

De oplevering van een nieuw huis

Een woning wordt opgeleverd als deze in zijn geheel klaar is. De nieuwe eigenaar krijgt vervolgens de gelegenheid de woning te bekijken, eventueel met een bouwkundige. Deze laatste kan zien of er bouwkundige gebreken zijn. Dit hoeven geen grote problemen te zijn, maar een nieuwe eigenaar kijkt hier vaak overheen. Van de gebreken wordt een lijst gemaakt die de aannemer moet herstellen voordat de koop wordt aanvaard. Als je zo’n inspectie niet uitvoert of laat uitvoeren, kun je later niet meer reclameren over eventuele problemen. Dit is dus erg belangrijk. Soms wordt bij een nieuwe woning ook meteen een complete badkamer of keuken geleverd, over het algemeen in overleg met de toekomstige eigenaren.

Total
0
Shares
Vorige
Je eigen kledingstijl creëren: hoe doe je dat?
assorted-color clothes

Je eigen kledingstijl creëren: hoe doe je dat?

De meeste stijliconen liggen niet wakker van de laatste mode die in grote

Volgende
Gezellige en comfortabele werkplekken maken
people sitting in front of computer monitors

Gezellige en comfortabele werkplekken maken

Een goede werkplek is natuurlijk niet alleen de plek waar je daadwerkelijk aan

Ook interessant