Steeds meer woningen worden voorzien van een WTW-installatie, een apparaat gebaseerd op warmteterugwinning vanuit de luchtstroom naar buiten. Het maakt het elektrisch verwarmen van huizen, maar ook bedrijfspanden en utiliteitsbouw mogelijk. De keuze voor een WTW-installatie gaat gepaard met een uitgebreid stelsel van leidingen en buizen door de woning, ten behoeve van de luchtafvoer en de aanvoer van schone lucht. Op welke manier verwerk jij zo’n spiraalbuis momenteel in de architectuur van een pand? Dergelijke buizen doen af aan de fraaie uitstraling van een pand, wanneer ze niet goed worden weggewerkt.
Niet alleen het op zo natuurlijk mogelijke wijze wegwerken van deze buizen vergt de aandacht van een architect. Denk ook aan het ontwerp van het ventilatiesysteem zelf. Kies bijvoorbeeld voor een matzwart overdrukrooster van een partij als Renson ventilatie, welke goed past bij een strakke, moderne afwerking van het bouwwerk.
Buizen van het ventilatiesysteem wegwerken in een koof
Een van de mogelijkheden in de architectuur van een bouwwerk is de toepassing van een koof, welke om de spiraalbuizen valt. Nieuw is het gebruik van zo’n koof niet; koven worden ook vaak toegepast in oudere woning, waar deze rondom de koperen verwarmingsbuizen worden geplaatst. Niet alleen uit esthetisch oogpunt, maar ook om letsel als gevolg van het aanraken van de hete buizen te voorkomen bij toekomstig bewoners.
Zorg bij de toepassing van een koof voor een kwalitatief goed materiaal, wat naadloos af te werken is. Naden op hoekpunten of bijvoorbeeld tegen de wand of het plafond aan, doen af aan de uitstraling van een ruimte. Vaak maakt men gebruik van een materiaal als hout, MDF, EPS of XPS. Ook gipsplaat kan een optie zijn. Houd er rekening mee dat hout een relatief zwaar materiaal is; het maakt het naadloos monteren ervan uitdagend.
Aandachtspunten bij de toepassing van een koof in de architectuur
Afhankelijk van de precieze toepassing van de buizen die door de koof lopen, kan het hierbij noodzakelijk zijn rekening te houden met de warmteproductie. Niet alleen de warmteproductie van deze buizen is een aspect om rekening mee te houden. Let ook op het vrijkomen van vocht rond deze buizen, bijvoorbeeld als gevolg van condens. Dit zou kunnen leiden tot schimmel of vochtvlekken in het gebruikte materiaal. Je lost het op, door de koof van enige ventilatie te voorzien. Boor bijvoorbeeld een aantal gaten in het uiteinde van de koof, zodanig dat deze op afstand niet of nauwelijks zichtbaar zijn voor bewoners.