Een aantal keer per dag of gedurende dag heb je last van een stekende of zeurende pijn onder je linker boezem. Maar wat kan het zijn? Moet je je zorgen maken of gaat het vanzelf weer over? Wat zijn vormen van hulp of valt er niks aan te doen?
In deze blog gaan we in op pijn onder de linker borst van een vrouw. Maar, let op, deze blog is niet geschreven met een volledige medische achtergrond. Als de pijn ernstig is, lang aanhoudt en niet meer weg gaat, raadpleeg dan altijd een arts. Hoogstwaarschijnlijk zullen zij vertellen wat er met je aan de hand is. Laat je dus niet afschrikken door de oorzaken die wij in deze blog beschrijven. Zo ‘dramatisch’ hoeft het niet te zijn.
Anatomie van borsten bij de vrouw
De linkerborst bij vrouwen is een complex orgaan dat bestaat uit verschillende structuren en componenten. Het omvat klierweefsel, melkklieren, vetweefsel, bindweefsel en bloedvaten. Daarnaast is de borst nauw verbonden met de onderliggende borstpieren en ribben. De borsten spelen een belangrijke rol in het vrouwelijke voortplantingsstelsel, met name tijdens de periode van borstvoeding, na de geboorte van een kind. Weet je hoe je borst eruit ziet, dan weet je misschien ook beter waar de pijn vandaan komt.
Oorzaken van pijn onder de linker boezem
Natuurlijk is er niet één oorzaak die een dergelijke pijn kan veroorzaken. We hebben een aantal, vrij verschillende oorzaken op een rij gezet.
#1 Syndroom van Tietze
Het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben is gevoelig en doet zeer. Het gevolg hiervan is een een vervelende, maar relatief onschuldige pijn. Op een gegeven moment zal de pijn namelijk verdwijnen en heb je nergens meer last van. Er valt in principe niet veel aan te doen, maar je zou eventueel wel wat pijnstillers, zoals een paracetamol, kunnen slikken. Verder is het belangrijk te blijven ademen, genoeg te bewegen en een goede houding aan te nemen. Kenmerkend is overigens dat het zich maar aan één kant van het lichaam bevindt.
( #2 Costochondritis )
Ai, je kraakbeen van je ribben is ontstoken. Hoewel het lijkt op het Syndroom van Tietze, is costochondritis niet hetzelfde. Costochondritis komt eigenlijk alleen aan de achterzijde van je ribbenkast voor. De kans is daarmee aanzienlijk kleiner geworden dat het om deze aandoening gaat, tenzij je de pijn ter hoogte van je linkerborst voelt (maar dan aan de achterkant dus).
#3 Mastopathie
Mastopathie staat eigenlijk voor pijn in de borsten, waar geen eenduidige oorzaak aan te koppelen is. Hoe het precies ontstaat, is daarmee wat onduidelijk. Wel denken doktoren dat het verband houdt met vrouwelijke hormonen. Kijk maar eens naar cyclische pijn, waarbij hormoonlevels verschillen in pieken en dalen. Tijdens, of eigenlijk net vóór je menstruatie vliegen je hormonen dus alle kanten op. Dit merk je niet alleen op aan je humeur, misschien ook wel aan je borsten. Je borsten zijn gespannen en al van de minste, geringste aanraking ervaar je pijn.
#4 Longontsteking
Niet alleen de plek onder je borst doet pijn, eigenlijk doet je hele ribbenkast pijn. Je longen hebben het zwaar te verduren en je romp door al dat gehoest ook. Echter is een longontsteking niet de enige aandoening aan je longen die pijn geeft in je borstkas. Andere oorzaken zijn longembolie, een klaplong of een ontsteking in je longvliezen.
#5 Stress
Psychologische klachten hebben doorgaans een negatief effect op het lichaam. Sommige mensen gaan van stress zweten, waar anderen trillend als een rietje op de bank zitten. Een andere vorm van fysieke klachten is een drukkende pijn op de borst. Het voelt bijna alsof je niet kan ademen of de druk is in de vorm van steken. Dit komt omdat je psyche en lichaam constant met elkaar in verbinding staan. Zo kan je bijvoorbeeld zeggen dat je nekpijn van stress kan krijgen en dat je stress van nekpijn krijgt. Snap je het nog?
#6 Angina pectoris
Je hebt een hartziekte en als gevolg daarvan ervaar je pijn op je borst. Ja, het kan. Je voelt je benauwd en hebt het idee alsof je lichaam wordt samengeperst. Er bestaat zeker een kans dat je de druk onder je borst voelt. Overigens bestaan er twee soorten van deze aandoening. Bij de ene ervaar je alleen last als je je inspant, bij de ander treedt de pijn zomaar op. In zin komt het erop neer dat er vernauwingen in slagaders aanwezig zijn ontstaan, waardoor de zuurstoftoevoer niet is wat het is geweest.
Ik heb pijn, wat nu?
Eigenlijk hebben we hierboven meer oorzaken van pijn op je borst, dan specifiek onder de linkerborst besproken. Dit komt omdat de plek onder de linker borst ontzettend specifiek is. Soms is het overigens niet heel alarmerend als je een voor een korte tijd wat pijn ervaart.
Maar, er zijn ook situaties waarin medische hulp onmiddellijk nodig is. Deze omvatten pijn op de borst die plotseling en intens is, die gepaard gaat met kortademigheid, duizeligheid, misselijkheid, braken of pijn die uitstraalt naar de linkerarm of kaak. Als de pijn erg lang aanhoudt, vergeet of andere zorgwekkende symptomen optreden, is het zaak de dokter te bellen. Van je gezondheid heb je er maar één, als je begrijpt wat we bedoelen.
Ik weet wat ik heb, wat kan ik zelf nog doen?
Wellicht heb je een diagnose voor je pijn gekregen en daar ook medicijnen voor voorgeschreven. Maar, omdat je graag het beste uit je leven haalt en gezond wil zijn, vraag je je af wat je nog meer kan doen. We geven een aantal tips.
- Beweeg voldoende: met beweging bouw je sterke spieren op en werk je aan je conditie. Als je ziek wordt, weet je dat je lichaam er een beetje tegen kan vechten. Een fijn idee, toch?
- Eet gezond: niets is zo belangrijk als een gezonde voeding. Ook als je geen sportfanaat bent en het liefst op de bank zit, zal gezonde voeding wonderen voor je doen. Je lichaam bouwt met de voedingsstoffen een sterk lichaam op. Beweeg je er dan ook nog bij, dan is dat helemaal fantastisch.
- Een passende bh: wellicht komt deze tip wat out of the blue, maar we menen het serieus. Er zijn zat vrouwen die pijn in hun rug of op hun borst ervaren door het dragen van de verkeerde bh. Onthoud dat een bh iets is dat je zou moeten helpen, in plaats van dat je er klachten van ondervindt.
- Comfort: mocht de pijn bijvoorbeeld door je menstruatie optreden, dan is het fijn om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken. Een warme kruik, een zacht dekentje en een prettige houding doen wonderen, geloof ons.
We sluiten deze blog af met de vermelding dat je gezondheid een van de belangrijkste dingen is die je hebt. Om erger te voorkomen, kan je beter op tijd een medisch professional inschakelen.