Het is zover! De winter maakt plaats voor de lente, en dat betekent dat we eindelijk weer in de tuin aan de slag kunnen.
Heb je het tuinieren ook zo gemist? Wij delen onze beste tips voor een prachtige lentetuin!
Tip #1: Maak een grondige voorjaarsschoonmaak
Voordat de voorjaarsbollen de grond in gaan, maak je tuinbedden schoon. Verwijder afgevallen takken, afgematte bladeren, blad van vaste planten, siergrassen en eenjarigen die je afgelopen herfst hebt gemist.
Een schone start houdt plagen en ziekten op afstand.
Tip #2 : Bemesten
In de lente ontwaakt het gras uit zijn winterslaap. Na de eerste maaibeurt is het tijd om je gazon te voeden met gazonmest. Deze boost geeft het gras een gezonde start en stimuleert de wortelgroei. Door de toevoeging van magnesium krijgt je gazon een weelderige, groene kleur. Verdeel de meststof in twee richtingen voor een egaal resultaat.
Na het voeden van je gazon is nu het moment om kale plekken, ontstaan tijdens de winter, op te vullen met nieuw graszaad. Geef je grasmat voordat de zomer begint nog een bemesting. Het gazon zou dan een gezonde en dichte zode moeten vormen en de hete zomermaanden beter doorstaan!
Tip #3: Snoeien
Nu je tuin is opgeruimd, begint het echte werk. Geef je haag een opfrisbeurt, snoei je struiken en bomen. Snoeien bevordert de groei van je planten en bomen, terwijl het knippen van oude takken je tuin een nieuwe impuls geeft.
Het resultaat? Een weelderige, volle tuin.
Tip #4: Leg een moestuin aan
Zodra de grond ontdooid is, is het moment daar om winterharde, koele seizoensgroenten te planten. Denk aan aardappelen, artisjokken, erwten en bepaalde slasoorten. Ze ontkiemen het best in koele grond en zijn tegen het begin van de zomer klaar om te oogsten.
Tip #5: Verdeel je vaste planten
Een goed moment om veel vaste planten te verdelen is net voordat de voorjaarsgroei begint. Het verdelen van vaste planten is een budgetvriendelijke manier om meer planten in je tuin te zetten of om extra planten te delen met vrienden. Het helpt ook om je bestaande vaste planten gezond te houden.
Tip #6: Onkruid
Laat onkruid niet te comfortabel worden in je tuin. Het geheim is om er vroeg bij te zijn. Verwijder jong, ontluikend onkruid voor het zich kan verspreiden.
Tip #7: Mulch
Na het onkruid verwijderen, leg een laag karton of mulch papier op de kale grond voordat je mulch toevoegt. Een laag mulch van acht tot 10 centimeter ontmoedigt nieuwe onkruidgroei. Dichte beplanting met vaste planten, eenjarigen, bomen en struiken helpt onkruid te verdringen. Hoe meer planten, hoe beter!
Tip #8: Plant zomerbloeiende bollen
In tegenstelling tot voorjaarsbloeiende bollen, moeten zomerbloeiers zoals dahlia’s en gladiolen worden geplant zodra vorst geen bedreiging meer vormt. Raadpleeg de laatste vorst datum in je regio en plant ze zodra de grond is opgewarmd.
Met deze lente-tuintips heb je niet alleen een van de mooiste tuinen in de buurt, maar ook meer tijd om te ontspannen en van je landschap te genieten gedurende de hele zomer.
Je tuinier plezier begint hier!