Deuk in nagel: wat betekent dat?

Als je te lang naar je nagel blijft staren, wordt die nagel steeds gekker en gekker. Het zijn een soort plaatjes die op de uiteinden van je lichaam te vinden zijn. En als je dan toch aan het staren bent: JE TENEN. Sommige zitten verstopt achter andere en het verschil tussen bijvoorbeeld je kleine en grote teen is enorm.

Goed, je kan vinden van je nagels wat je wilt, maar het zijn toch wel zeker erg essentiële onderdelen van ons lichaam. Je kan er spullen mee openen en nog belangrijker is dat ze de zenuwuiteinden in je vingers en tenen beschermen. Daarnaast kunnen je nagels wat zeggen over je gezondheid. Heb je bijvoorbeeld een deuk in je nagel, dan zou je zo maar eens een gebrek aan ijzer kunnen hebben. In deze blog geven we je alle informatie over een deuk in je nagel en wat dat voor je betekent. Lees daarom gauw verder.

Nagel structuur

Voor we ingaan op deuken in je nagel, zullen we je eerst informeren over de structuur van je. nagel. Hier een aantal feiten op een rij:

 • Een nagel bestaat uit verschillende lagen keratine, een eiwit dat ons lichaam van nature produceert.
 • De nagelplaat is de harde en zichtbare laag van de nagel.
 • De nagelriem is de laag huid die de nagelplaat aan de onderkant bedekt en beschermt.
 • De nagelwortel (of nagelmatrix) is de plaats waar de nagel groeit en nieuwe cellen aanmaakt. Je kan deze herkennen als de witte halve maan aan het begin van je nagel.

Nu je op de hoogte bent van de basisanatomie van je nagel, gaan we verder naar eventuele oorzaken van een deuk in je nagel.

Oorzaken van een deuk in je nagel

Een deuk in je nagel is er niet plotseling, hoogstwaarschijnlijk ligt er een oorzaak aan ten grondslag. Lees de volgende oorzaken door en maak alvast een inschatting van wat het kan zijn. Jezelf diagnosticeren is nooit een goed idee, dus wil je iets zeker weten, raadpleeg dan altijd een (huis)arts.

Trauma aan de nagel

Ineens herinner je dat je vorige week keihard met je nagel tegen de rand van het bureau sloeg. Niet zo gek dus, dat er toch ineens een deukje zichtbaar is. Mocht je geen wond onder je nagel hebben en je verder gezond bent, dan kan je er vanuit gaan dat de deuk vanzelf verdwijnt. Althans, je nagel groeit verder en de deuk zal vanzelf uitgroeien.

Onjuiste voeding

Een tekort aan bepaalde voedingstoffen en vitamines, zoals calcium, ijzer en vitamine D kan ertoe leiden dat je erg zwakke nagels krijgt. Dit kun je halen uit bijvoorbeeld eieren, vis, zuivel, noten, fruit of groenten. Zorg ervoor dat je een gezond dieet toepast op dagelijkse basis. En wees gerust, je maandelijkse bezoekje aan de grote, gele M zal daar ongetwijfeld nog inpassen.

Ziekten

Verschillende ziekten kunnen ten grondslag liggen aan die deuk aan je nagel. Denk bijvoorbeeld aan:

 • meerdere soorten reuma
 • psoriasis: in je nagels vormen zich kleine putjes, maar ook groeven of een geel-bruine verkleuring van je nagel zelf (ofwel je nagelplaat)
 • andere, systemische ziekten

Geneesmiddelen

Hoewel je graag wilt dat een medicijn je beter maakt, betekent het niet dat dat altijd maar zonder bijwerkingen gaat. Dat je een paracetamol zonder enige moeite naar binnen werkt, is eerder uitzondering dan regel. Verschillende soorten antibiotica of zelfs chemotherapie, hebben invloed op de staat van je nagels in negatieve zin. Bij de ene ontstaan diepe groeven en bij de ander wordt de groei van de nagel in de nagelmatrix aangetast.

Wat kan je doen tegen deuken in je nagel

Afhankelijk van de oorzaak van de deukjes in je nagel, kan je zelf actie ondernemen. Ligt het aan de bijwerkingen van je geneesmiddelen, dan zal de kans klein zijn dat er iets aan te doen is. Waarschijnlijk is het belangrijker dat je geneest van hetgeen waar je de middelen voor neemt, dan dat je een deukje in je nagel hebt.

Maar constateer je, na eventueel doktersadvies, dat het aan je voeding ligt, dan is het prima mogelijk je dieet aan te passen. Hoe je dat doet, lees je hieronder:

Gezond eten

Gezond eten is belangrijk om ons lichaam van de nodige voedingsstoffen te voorzien. Om gezond te eten is het belangrijk om een gevarieerd dieet te volgen en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals groenten, fruit, volkoren producten, magere eiwitten, gezonde vetten en voldoende vocht. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met toegevoegde suikers en zout. Verder is het goed om regelmatig te eten en maaltijden over de dag te spreiden om zo een gezonde bloedsuikerspiegel te behouden.

Andere nagelafwijkingen

Er zijn veel meer afwijkingen aan je nagels dan het hebben van deukjes. Misschien herken je je niet helemaal in de deukjes en ben je benieuwd welke andere nagelafwijkingen er bestaan. We hebben een aantal, veelvoorkomende afwijkingen voor je op een rijtje gezet:

 • Witte vlekken: de vlekjes kunnen het gevolg zijn van een lichte beschadiging van de nagel. Dat het komt door een tekort aan kalk, is hoogstwaarschijnlijk niet het geval.
 • Nagelverkleuring: de nagel kan van kleur veranderen door bijvoorbeeld een schimmel- of bacteriële infectie, een onderliggende ziekte of bepaalde medicijnen. Een veelvoorkomend probleem zijn kalknagels, die overigens prima te behandelen zijn.
 • Broze nagels: nagels kunnen broos worden door bijvoorbeeld een tekort aan voedingsstoffen of regelmatige blootstelling aan chemicaliën.
 • Nagelloslating: dit is wanneer de nagel loskomt van het nagelbed. Het is absoluut niet fijn als dit gebeurt, gezien je eigenlijk wil dat de nagel groeit op de plek waar hij oorspronkelijk zat.

Conclusie

Een deuk in de nagel kan verschillende oorzaken hebben, zoals trauma aan de nagel of een ziekte. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je last hebt van een deuk in de nagel, vooral als dit gepaard gaat met andere symptomen. Ben je verder helemaal gezond, dan zal het vanzelf wel over gaan. Houd verder andere nagelafwijkingen in de gaten en raadpleeg een arts indien nodig.

Total
0
Shares
Vorige
Hoeveel dagen heeft een jaar? En een maand? Alles uitgelegd

Hoeveel dagen heeft een jaar? En een maand? Alles uitgelegd

Als het gaat om tijd, zijn er verschillende manieren om dit te meten

Volgende
Dubbele getallen

Dubbele getallen

De dubbele getallen vliegen je om de oren

Ook interessant