Dit is de grootste dierentuin van Nederland

Een echte dierenfan en opzoek naar de grootste dierentuin, dicht in de buurt? Misschien is een uitstapje naar de andere kant van de grens een idee!

In Nederland vind je de grootste dierentuin die je gaat vinden op een redelijke afstand. We hebben het natuurlijk over Safaripark Beekse Bergen. In deze blog vindt je alles dat je erover wilt weten.

Oorsprong

Dit jaar bestaat het park alweer 55 jaar, om precies te zijn op 2 juni 2023. Oorspronkelijk opende het Safaripark Beekse Bergen als Leeuwenpark Beekse Bergen. Het was toen nog ietsje kleiner, met een grootte van 60ha. Net als nu, konden bezoekers met de auto de dieren bewonderen.

Al vier jaar later, in 1972 vond de naamsverandering plaats. Dit kwam omdat het ‘assortiment’ aan dieren werd uitgebreid met onder andere zebra’s, tijgers en giraffen. Als we aan een safari denken, denken we aan Rangers, die van alles vertellen over wat er te zien is. Ook hier speelde het park op in, want eind jaren ’70, vertrok de eerste educatiebus.

Een ander hoogte punt vond plaats eind jaren ’80. Er kwamen twee reuzenpanda’s ‘op vakantie’. Maar liefst 100.000 bezoekers kwam in vier maanden tijd om de twee dieren te bezoeken. In de jaren die volgden, werd het park steeds populairder. Het was inmiddels zelfs mogelijk om tussen een aantal dieren door te lopen. Daarnaast kon je op een gegeven moment een bootsafari doen. Hoe te gek dat je vanaf het water het een en ander kan bewonderen.

Missie en visie

Want daar gaat het ook om in Safaripark Beekse Bergen: het bewonderen van dieren. Het park is uniek in zijn soort, omdat de dieren niet achter tralies zitten. Dat maakt natuurlijk dat het, met meer dan 100ha aan grond, een unieke ervaring geeft. Geen andere dierentuin in Nederland is op deze manier opgezet.

Het park streeft ernaar om mens en natuur weer opnieuw te verbinden. We hebben al een lange tijd te maken met bijvoorbeeld een fenomeen als verstedelijking. Dieren verdwijnen uit gebieden door menselijke hand. In het park wordt de connectie tussen mens en dier opnieuw gemaakt. Bovendien spelen ze graag in op milieu. Door mensen bewust te maken van natuur, hopen ze dat dit een positieve verandering heeft ten aanzien van natuurbehoud.

Niet alleen milieu en natuur is belangrijk, ook het algemene maatschappelijk belang. Het park zet zich er onder andere voor in dat ieder lid van de bevolking de mogelijkheid krijgt tot een dagje uit. Om dit te bewerkstelligen, steunen ze goede doelen die zich hierop richten.

Aanbod

Maar wat is er in de huidige tijd nog te doen? Ons antwoord op deze vraag: genoeg. Hier volgt een opsomming van een aantal activiteiten.

  • Safari’s: nog steeds kan je op safari, met de auto, te voet, per bus of per boot. Bij de autosafari moet je weg met eigen vervoer komen.
  • Backstage: vanuit het perspectief van de dierenverzorgers ga je een dagje mee op stap.
  • Evenementen: met name in het hoogseizoen wordt er op regelmatige basis een evenement georganiseerd. Dit kan lopen van een expeditie met Rangers tot een bierfestival en speciale activiteiten voor kinderen.
  • Overnachten: of je nu liever gaat voor een hotel of kamperen, alles is mogelijk in het park. Je wordt wakker in ieder geval wakker met uitzicht op wilde dieren, hoe gaaf is dat!

Natuurlijk zijn er nog veel meer activiteiten, maar daarvoor zal je even zelf op onderzoek moeten gaan. Informatie inwinnen kan via een nieuwsbrief of gewoon op de website.

Recensies

Maar goed, biedt het park wel alles dat het zegt dat het doet. Deze recensies zeggen in ieder geval veel over de ervaring. Neem ermee van wat je wilt.

Een voorbeeld van een vijf sterren recensie:

“Erg leuke dag gehad. Zowel de🚶‍♀️wandelsafari, 🚤 bootsafari en de 🚗 autosafari kunnen doen. Was gezellig druk maar zeker niet te druk. De olifanten waren voor ons het meest de moeite waard. Niet alle dieren even goed kunnen zien, geef ze ook geen ongelijk dat ze lekker rustig in een hoekje blijven liggen. Kids vonden het fantastisch, zeker toen ze ook nog een mooie knuffel uit mochten zoeken in de shop. 🐘🐧”

Een voorbeeld van een drie sterren recensie:

“Leuke dag gehad maar wel paar puntjes. Helaas weinig prullenbakken op de routes door het park. Prijzen in de horeca echt absurd hoog. 2 broodjes gezond met 2 chocomel en een appelsap meer dan 23 euro. Temperatuur van de broodjes waren veel te hoog. Dag afgesloten met de auto safari. Dit is zeker een aanrader. Komen graag nog eens terug”

In ieder geval zijn de recensies overwegend positief en wordt het over het algemeen aangeraden om te bezoeken. Hoe en wanneer je je bezoek inplant, is aan jou.

Dieren in het wild, maar toch uit het wild

De dieren in Safaripark hebben ontzettend veel beweegruimte, maar leven niet op de plekken waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Wat doet dat met de dieren? Is het nog wel verantwoord? Of is de visie van het park groter dan de natuurlijke leefomgeving van de dieren?

In een dierentuin worden dieren in gevangenschap gehouden en leven ze meestal in een beperkte ruimte. Hoewel dierentuinen over het algemeen de beste bedoelingen hebben om voor de dieren te zorgen, is het leven in gevangenschap niet ideaal voor wilde dieren. Dieren hebben in het wild grote gebieden nodig om te jagen, zich voort te planten, en hun instincten te volgen. In een dierentuin is dit niet mogelijk en worden ze vaak blootgesteld aan een stressvolle omgeving.

Een safaripark daarentegen biedt een omgeving die meer lijkt op het natuurlijke leefgebied van de dieren. In een safaripark kunnen de dieren in grote open ruimtes leven en hun natuurlijke gedrag vertonen. Ze kunnen jagen, hun territorium afbakenen en met soortgenoten communiceren. Dit is veel beter voor het welzijn van de dieren dan een beperkte ruimte in een dierentuin.

Hoewel het leven in het wild de voorkeur heeft voor dieren, kan een safaripark een goede optie zijn om hen te beschermen en te zorgen dat ze in een zo natuurlijk mogelijke omgeving kunnen leven. Met een bezoek aan Safaripark Beekse Bergen, bezoek je de grootste ‘dierentuin’ van Nederland.

Total
0
Shares
Vorige
Mashallah – betekenis, oorsprong en uitleg

Mashallah – betekenis, oorsprong en uitleg

Voor een aantal een bekend begrip, maar voor velen zal het niet veel zeggen

Volgende
Meritocratie: betekenis en uitleg

Meritocratie: betekenis en uitleg

Een meritocratie is een politiek en sociaal systeem waarin mensen worden beloond

Ook interessant